Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Roetfilter

Vraag gesteld door J.L.A. van Vliet op 27 januari 2020

Hoe kan ik zien of dat er een roetfilter of een katalysator onder mijn camper zit? Er zit wel wat onder maar ik kan niet zien wat het is. Waaraan is het verschil te zien?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt zich af of uw auto voorzien is van een roetfilter.
Er hangt iets onder de auto wat er op lijkt, maar het is voor u niet duidelijk of dit een roetfilter of katalysator is.

Op basis van het door u gegeven kenteken heb ik kunnen zien dat het om een 131Pk Fiat Ducato uit 2010 gaat. Deze auto heeft emissieklasse 4 en is voorzien van 2 katalysatoren, indien alles nog origineel is.

De website van de RDW is recent aangepast en geeft geen uitsluitsel meer over de aanwezigheid van een roetfilter,
omdat is gebleken dat de informatie (nog) niet waterdicht is.

Er staat een waarde genoteerd bij  uitstoot roet en bij uitstoot deeltjes licht. Juist de laatste waarde bepaald  of er voor de voertuigcategorie “personenauto” fijnstof toeslag betaald moet worden. De grenswaarde ligt hier op 0.005gram/km. Gelijk aan Euro Norm V.

Hoe kunt u dan zien of er wel of geen roetfilter onder zit?
Er bestaan grofweg 2 soorten roetfilters. Een gesloten roetfilter en een open roetfilter.

Indien een voertuig voorzien is van een gesloten roetfilter dan zitten er aan dit roetfilter 2 leidingen, eentje aan de voorzijde en een andere aan de achterzijde van het roetfilter.Die leidingen zijn verbonden aan een drukverschilsensor. Deze sensor meet of het filter moet worden gereinigd (regenereren) 
leest u Op onze website kunt u meer lezen over de werking van een roetfilter.

Mocht er open roetfilter gemonteerd zijn (vaak  achteraf en soms op de plaats van de katalysator) dan is het verschil van buiten vrijwel niet te zien. In dat geval zullen de onderdeelnummers op de pot uitsluitsel moeten geven.  Bepaalde ombouwsets met certificaat geven in Duitsland bijvoorbeeld de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een groene milieusticker, waarmee bepaalde milieuzones toegankelijk worden. In Nederland komt u met een dergelijk ombouw nooit in aanmerking voor vrijstelling van de fijnstoftoeslag.

Rest nog te vermelden dat het ongestraft, al dan niet zichtbaar, verwijderen van het roetfilter, vanaf 2021 ook verleden tijd zal zijn.
Tijdens de APK zal dan met een deeltjesteller, beoordeeld worden of de uitstootnorm, zoals vermeld op het kenteken, ook daadwerkelijk gehaald wordt.

Uiteindelijk is het doel om de emissiewaarden zoals vastgelegd in de Euro norm ook daadwerkelijk te kunnen meten  en handhaven. 
Iets waarbij het milieu en de leefomgeving beter van worden.