Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ring verwarming caravan

Vraag gesteld door op 18 december 2019

Zijn met dealer in overleg voor aanschaf caravan. Komt ook de keuze ring verwarming bij kijken of niet. Zit standaard een gaskachel in en de dealer(s) proberen ons ook een ringverwarming systeem te verkopen. Ik vind hun argumenten hiervoor niet erg inhoudelijk. Kunt u mij hier advies over geven? Wij zullen onze caravan met name gebruiken tin de periode mei t/m Augustus.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf  van een nieuwe caravan. De dealer adviseert u een ringverwarming en u vraagt zich af of de standaard kachel niet voldoende is.

Indien u van mei tot en met  augustus kampeert, zal voor de koudere avonden, de standaard kachel voldoende zijn om het behaaglijk warm te krijgen.

Toch wil dat niet meteen zeggen dat een ringverwarming  een onzinnige aanvulling is. 

Een ringverwarming biedt meer comfort, en zorgt voor een betere doorstroming van de lucht waardoor het interieur gelijkmatiger opgewarmd zal worden. Dat heeft ook als voordeel dat plekken waar vocht kan ophopen, beter droog gehouden worden. Daarnaast kan er een airmix op aangesloten worden, die in de zomer juist voor verkoeling kan zorgen, zonder dat een airco meteen noodzakelijk is.

Het achteraf inbouwen van een ringverwarming zal soweiso duurder zijn dan dit meteen bij aanschaf als optie te kiezen.
Het is vaak ook mogelijk om het ringverwarmingssysteem in de toekomst uit te breiden met extra uitstroomopeningen indien gewenst. Tevens zal een caravan die uitgerust is met ringverwarming altijd een voordeel hebben bij inruil of verkoop. Mocht u meer willen weten over verwarmingssystemen kijkt u dan ook eens  op deze pagina over caravankachels.