Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reparatie versnellingsbak

Vraag gesteld door G.J. Oosterhuis op 30 januari 2020

In de versnellingsbak van mijn buscamper Fiat-Ducato hoor ik wat rommelig geluid, dat ophoudt als ik de koppeling intrap. De garage zegt dat er een reparatie nodig is. Niet direct nodig, maar een lange tocht naar de Noordkaap wordt niet aangeraden.
Eerst werd gezegd dat het tussen de €1500 en €2000 zal kosten. Later zou het ook wel €3000 kunnen gaan kosten. Dit maakt mij wat argwanend.
Momenteel staat de kmteller bijna op 200.000km.
Nu heb ik een aantal vragen om te kunnen beslissen over het al dan niet inruilen of repareren van de buscamper.

  1. Wat is een reëel bedrag voor zo’n reparatie?
  2. Welke andere kosten zijn te verwachten bij onze buscamper van 2009? Verleden jaar zijn de twee accu’s reeds vervangen.
  3. Moet ik ook rekening houden met een nieuwe koppeling?
  4. Welke andere tips hebt u voor mij m.b.t. deze trouwe buscamper.
Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U hoort een rommelend geluid in de versnellingsbak en als u de koppeling intrapt, is het geluid weg. Meestal duidt dit op een versleten druklager van de koppeling. Ik ben het met uw garage eens dat het niet verstandig is om daarmee naar de Noordkaap te rijden.

Om dit onderdeel te vervangen moet de versnellingbak van de motor af gehaald worden, Dit is een grote reparatie van mininaal een dag werk.
Vaak zien we dat een koppeling ergens tussen de 200.000 en 300.000 kilometer vervangen moet worden. In uw geval dus ook.

Het lastige is dat uw Ducato is voorzien van een zogenaamd 2 massa vliegwiel. Op dit vliegwiel zit de koppeling gemonteerd. Ook dit vliegwiel is aan slijtage onderhevig. Dit kan pas beoordeeld worden als de versnellingbak en koppeling gedemonteerd zijn.

Er zijn een aantal opties:

  1. Het vliegwiel gewoon vervangen, dit is de optie met het minste riscio.
  2. Het vliegwiel opmeten en beoordelen. Indien het binnen de toleranties valt, kunt u overwegen het vliegwiel te laten zitten. Dit betekent echter dat wanneer het vliegwiel alsnog stuk gaat wederom de versnellingsbak eruit moet.
  3. Het vliegwiel is beoordeeld en moet gewoon vervangen worden omdat het buiten de toleraties valt.
     

Wij kunnen alleen de prijzen zien die in de reguliere handel gangbaar zijn. Als ik daar vanuit ga liggen normale kosten voor het vervangen bij een reguliere garage rond de 1300,- tot 1500,- euro. Vervangt men ook het vliegwiel, dan komt er met wat meerwerk en dit onderdeel nog zo'n 1000,-  euro bovenop. Het kan zijn dat de dealerprijzen nog anders liggen.

Het is heel lastig om te beoordelen welke kosten nog meer te verwachten zijn. U zou hiervoor een keuring kunnen overwegen via bijvoorbeeld de DEKRA, of uw garage vragen een inschatting te maken van de te verwachten kosten voor reparaties en onderhoud. Ook de onderhoudshistorie is hierbij van belang.

Zaken als een distributieriem, een koppeling, accu's, remmen, etc zijn allemaal vrij dure slijtagedelen die op termijn een keer vervangen moeten worden. Opzich is 200.000km niet een bijzonder hoge kilometerstand voor een dergelijke bus, dus dat hoeft geen reden te zijn om deze reparatie niet te laten uitvoeren.