Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ford 2.0 TDCi ! 125 PK. (bj 2005)

Vraag gesteld door op 4 januari 2020

Wij overwegen om een (occasion)  camper te kopen. De meeste campers hebben een Fiat motor/chassis. Deze Ford is gebaseerd op het transit chassis met Hobby opbouw. Het geringe aanbod in vergelijking met de Fiat campers doet ons twijfelen. Graag advies wel of beter geen Ford camper aankopen.
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U overweegt een gebruikte camper en u heeft een Hobby met een Ford Transit onderstel op het oog.

Het klopt dat de meeste fabrikanten op basis van een Fiat Ducato bouwen, het kan echter ook dat een fabrikant een ander onderstel neemt.
Hobby heeft inderdaad naast Fiat Ducato ook op andere merken zoals Ford Transit of Renault Master gebouwd.

Het door u genoemde onderstel hoeft geen reden tot twijfelen te zijn. De 125Pk 2,0TDCi staat bekend als een prima, betrouwbare basis voor een kampeerauto.

Er zijn wel problemen geweest met latere Ford motoren, dat ging echter over de 2,2TDCi vanaf 2007 ongeveer. Die hadden problemen met motoren die regelmatig stuk gingen.
Dat probleem is later ook weer opgelost, maar ik kan me voorstellen dat u daar geen risico mee wilt nemen.

Omdat het gaat om een wat ouder voertuig is het altijd raadzaam om een goede onderhoudshistorie bij het voertuig te hebben. Daarnaast is het misschien verstandig om voordat u overgaat tot koop een onafhankelijke keuring uit te laten voeren.

De keuring van een camper is vrij specifiek. Naast het voertuig gedeelte is er sprake van een opbouw. Een vochtmeting bijvoorbeeld is bij een camper geen overbodige luxe.
Kunt u bij voor het voertuig gedeelte bij een algemene garage of BOVAG aangesloten bedrijf terecht, voor de opbouw is juist een caravan of camperbedrijf vaak beter toegerust op het keuren van de opbouw. Ook heeft de BOVAG aangesloten caravan en camperbedrijven.

U zou ook een onafhankelijke camper keuring kunnen laten uitvoeren via de DEKRA https://www.dekra-claims-and-expertise.nl/nl/occasionkeuring-voor-kampeerautos/

Een dergelijke keuring is niet goedkoop, maar kan aan de andere kant ook een goede investering zijn. U kunt deze keuring in de onderhandeling van de aanschaf meenemen en bijvoorbeeld afpreken dat de koop pas definitief is, als alle punten die uit de keuring komen, definitief hersteld zijn.