Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Combinatie auto en caravan

Vraag gesteld door A. Jonker op 30 december 2019

Ik heb een VW Golf met massa rijklaar 1368 kg en toegestane max massa 1900 kg. Techn.max massa AHW (geremd) 1500 kg. 7 traps-automaat (DSG). Mijn caravan Fendt heeft als massa rijklaar 1050 kg en toegestane max. massa 1300 kg. De combinatie rijdt altijd prima, ook op weg naar de bv. de Franse Alpen. Het enige dat me de afgelopen 2 jaar is overkomen is dat op een lange en steile helling in de A40 onder Geneve de temperatuur van het koelwater opliep tot in het rode gebied (130 graden). Dat gaf veel stress onderweg. Wat te doen om dit de volgende keer te voorkomen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Volkswagen Golf met een 7 Traps DSG versnellingsbak waarvan op een lange steile helling en met de caravan erachter, de koelwatertemperatuur oploopt. Gezien het gewicht wat u opgeeft verwacht ik dat het een Golf Variant 1.4TSi 110KW  betreft.

De 1.4 TSI is een motor die zijn maximale kracht al levert bij een vrij laag toerental. Prettig om mee te rijden met een caravan.

De keerzijde is van dit gedrag is dat tijdens het rijden met een caravan het motortoerental dusdanig laag is dat ook de waterpomp en de oliepomp te weinig toeren maken. Zeker op lange steile hellingen zoals u beschrijft.  Het probleem wat u beschrijft is een veel voorkomend probleem bij dit soort motoren. Er is op dat soort hellingen juist wel  veel warmteontwikkeling, maar het koelwater stroomt eigenlijk veel te langzaam door het motorblok en de radiateur. Het resultaat is dan een oplopende temperatuur en uiteindelijk oververhitting,

De oplossing is eigenlijk heel simpel
Door handmatig te schakelen en er voor te zorgen dat het motortoerental niet onder de 2000 of liever nog 2500 toeren zakt, voorkomt u dat de temperatuur op gaat lopen. Het koelwater en de olie stromen sneller door het systeem en daarmee is het koelend vermogen een stuk groter.
 
Ook kan het inschakelen van de Sportstand tijdens het rijden met een caravan nog wel eens nuttig zijn.
Vaak wordt in de sportstand het motor toerental een stuk hoger gehouden waardoor het probleem van oververhitting uitblijft.