Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravangewicht afwaarderen tot 1100 kg

Vraag gesteld door J.A.G.A. Karel op 8 november 2019

Wij hebben een Dacia Logan MCV, trekvermogen vlgs Dacia: 1100 kg
Mag ik een nwe caravan van bijv 1300 kg laten afwaarderen tot 1100 kg, en kan dit later weer omgedaan worden gemaakt?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U geeft aan dat u een auto heeft die maximaal 1100 kg mag trekken.

Uw caravan heeft een maximaal gewicht van 1300 kg en u wilt weten of u het gewicht op papier kunt laten verlagen naar 1100kg

U kunt bij de RDW het gewicht aan laten passen naar een lager gewicht. Echter nooit minder dan het leeggewicht van de caravan. 

Of in uw geval een verlaging naar 1100kg mogelijk is, kunt u op uw kentekenbewijs van de caravan terugvinden.  Als er een verlaging mogelijk is,  is dit een administratieve handeling en die kunt u online hier aanvragen

 

Uiteraard dient u dan wel het aangepaste gewicht te respecteren indien u de caravan gaat beladen. Mocht u het gewicht in de toekomst weer willen laten verhogen , dan is dat geen probleem. Wel zijn er dan weer kosten aan verbonden.

U geeft niet aan wat de reden is waarom u het gewicht van de caravan zou willen verlagen.

De toegestane maximum massa van een Dacia Logan MCV  en de Toegestane maximum massa van uw caravan van 1300 kilo zijn samen niet meer dan 3500Kg. Deze combinatie mag altijd met een rijbewijs B bestuurd worden. Om deze reden is een gewichtsverlaging niet nodig.

Daarnaast staat in de wet nergens dat de toegestane maximum massa (TMM)  van  uw caravan niet hoger mag zijn dan het trekgewicht van uw auto.  U mag alleen geen aanhanger trekken die zwaarder is dan het maximum trekgewicht van uw auto.  Indien het werkelijke gewicht dus niet boven de 1100kg uitkomt voldoet u aan de regels.  Dit vind u terug in artikel 5.18.18 en 5.18.18a van de regeling voertuigen.

Ook hier is er geen noodzaak om het gewicht van uw caravan op papier te laten verlagen.