Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper pk en koppel

Vraag gesteld door op 20 november 2019

Wij willen een Dethleffs Fiat Ducato 2.5 Integraal 1997 aanschaffen met 85 pk. Diesel met leeg gewicht van 2600. We gaan voornamelijk in bergachtig gebied rijden, wat betekent dit voor het rijden?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U overweeg een Dethleffscamper met een Fiat Ducato onderstel met een 2.5 dieselmotor.

De Fiat Ducato is het meest gebruikte onderstel voor campers, deze motor was destijds de 2.5 Dieselmotor met het minste vermogen. Er zit geen turbo op en deze motor heeft en vermogen 62Kw en 164Nm koppel bij 2400 toeren.

Aangezien de camper beladen al snel zo'n 3000kg weegt heeft u een zware camper met een lichte motor. Hierdoor kunt u geen spectaculaire prestaties verwachten. U kunt er in principe overal mee komen, maar zeker in de bergen zult u veel terug moeten schakelen. Het is verstandig het motortoerental tusssen de 2000 en 4000 toeren moeten houden. Goed anticiperen dus. Zeker met haarspeldbochten kan het zijn dat u soms terug naar de 1e versnelling moet schakelen.

Op de snelweg heeft u iets voordeel van het feit dat de camper een integrale uitvoering is, is die heeft een wat minder groot frontaal oppervlakte in tegenstelling tot een alkoof uitvoering, maar ook met deze uitvoering zult u vaak met het vrachtverkeer mee rijden. Misschien is het verstandig om wegen die voor caravans gesloten zijn te mijden.

Vind u dat geen probleem dan kan het allemaal wel, maar wilt u toch liever iets meer reserve, zoek dan naar de 2.5 Turbo Diesel of een 2.8 diesel zonder of met turbo. Deze motoren zijn gewoon beter geschikt voor veelvuldig gebruik in de bergen in combinatie met een zware camper.