Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Laadvermogen caravan

Vraag gesteld door F. Dam op 24 april 2019

Ik heb een Opel Mokka die maximaal 1200 kg mag trekken, onze caravan Hobby 390 sf mag maximaal 1350 kg laden.
Het is logisch dat ik de caravan niet zwaarder ga beladen dan 1200 kg.
Kan ik de caravan op 1350 kg laten staan, of moet ik die verlagen naar 1200 kg.
Als ik de caravan in de toekomst weer wil verhogen naar 1350 kg, moet ik hem dan laten keuren door de RDW, of is dat een formaliteit, net zo als het verlagen van het gewicht.
Wat zijn de regels voor het treingewicht. Is dit een Europese regel?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U heeft een vraag over of u het gewicht van uw caravan moet laten verlagen naar 1200kg.

Uw auto mag maximaal 1200 kilo trekken. De caravan die tot 1350 kg mag wegen belaadt u maar tot 1200 kg. U mag gewoon rijden met de combinatie rijden zoals die nu is. Deze regel geldt voor heel Europa.

Het op papier verlagen van het gewicht doet men indien men alleen een B Rijbewijs heeft en de combinatie boven de 3500kg uitkomt. Met een BE rijbewijs mag een combinatie boven de 3500kg uitkomen en is verlagen van het gewicht ook dan niet nodig.
Bij een controle kan het nu zijn dat u moet aantonen dat het gewicht inderdaad 1200 kg is en niet 1350kg zoals op het kentekenbewijs bij maximale massa staat vermeld. Uw auto mag tenslotte niet meer gewicht trekken.

Mocht u het echter toch willen aanpassen,  dan is dat mogelijk bij de RDW. U kunt het ook weer terug laten zetten omdat de technische massa nu ook 1350 kg is, dit zal zo blijven omdat er technisch niets aan de caravan aangepast zal worden. Het is een papieren kwestie.
 
Wij hanteren als veilige marge dat het gewicht van de caravan niet meer weegt dan 75% van  massa van het beladen voertuig. Dus  de auto + inzittenden + de bagage die u in de auto heeft.
In de praktijk komt het er meestal ongeveer op neer dat de caravan in beladen toestand, niet meer weegt dan het ledig gewicht van de auto.  In uw geval kan het wellicht dus raadzaam zijn om wat extra bagage vanuit de caravan in uw auto te laden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de voortent.
Bij een Opel Mokka zal het ledig gewicht ongeveer rond de 1200/1250 kg liggen.