Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Loopvlak caravanband afgescheurd van binnendeel. Slechte kwaliteit band?

Vraag gesteld door Caravanner Bertus op 7 augustus 2015

Onze caravan heeft een klapband gehad. De caravan is eind zomer 2009 aangeschaft. Hij wordt driemaal per jaar gebruikt: in het voor- en najaar gedurende een week en 's zomers gedurende een maand (dit jaar dus voor de zesde keer). De caravan is gestald in een schuur waarin geen zonlicht valt. Op de banden waren geen haarscheurtjes te bekennen.


De band klapte in Frankrijk op de terugreis, bij warm weer en een snelheid van ca. 80 km/h. De banden waren af fabriek gemonteerd: Kings Tire 175 R14 C 99/98 T.


Volgens de garagehouder in Frankrijk die de caravan weer rijklaar heeft gemaakt, was het merk band niet goed, omdat het loopvlak van het binnendeel is afgescheurd. Maar volgens de dealer (die de verdere reparaties gaat uitvoeren) is dat bij klapbanden altijd het geval.
Vraag: is het afscheuren van het loopvlak wel of niet een teken dat het in feite om een onjuist gefabriceerde band gaat(die dan ook oververtegenwoordigd zijn bij klapbanden)? Wordt in bandenonderzoek de klapbandfrequentie bijgehouden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De betreffende banden waren van het C type ofwel met een verzwaard karkas, met als voordeel een hogere toepasbare bandenspanning. In de regel met als voordeel dat de afrolweerstand minder wordt, met ook een verminderde kans op klapbanden of andere beschadigingen. Op afstand vaststellen wat er precies heeft plaatsgevonden is natuurlijk lastig, maar het uitgangspunt is natuurlijk de juiste bandenspanning en géén overbelading.

Desondanks kan een caravanband óók onderweg een spijker tegenkomen met een te lage bandenspanning en mogelijk een klapband als gevolg. Het afscheuren van het loopvlak zegt wat mij betreft niets over de werkelijke toedracht, eigenlijk zoals ook uw dealer redeneert. De band gaat volledig aan flarden waardoor oorzaak en gevolg niet meer helder te krijgen valt. Tot slot blijft dan alleen nog de uit Taiwan afkomstige bandenfabrikant. Wanneer u wat dit eerste montage merk betreft aan mij een eerlijk aankoopadvies zou vragen, zou ik u altijd meer richting de A-merken adviseren.

Helaas is deze band nooit eerder in aanmerking gekomen voor de jaarlijkse caravanbanden test van de KCK. Gedurende de test worden caravanbanden herhaaldelijk misbruikt maar van de geteste banden is het met de duurzaamheid eigenlijk altijd goed gesteld. Hoe vervelend het voorval ook geweest is, de daadwerkelijke oorzaak achterhalen is verspeelde moeite. Het enige resterende advies zou wat mij betreft zijn bij voorkeur te kiezen voor een band van een gerenommeerde fabrikant.

Meer info over de KCK caravanbanden test vindt u hier. 

 


***

 

 

 

Reactie van Nico Bernds:

 

 

Ik zeg slechte kwaliteit band. toeval wil dat ik afgelopen zondag, 28-8-2016, hetzelfde heb meegemaakt met precies dezelfde band maar dan op een aanhanger.
Ook het hele loopvlak weg alleen geen klapband maar met een hele lege aanhanger.
Dus overbelading kan het niet zijn geweest en ik denk dat een spijkertje of zo geen kwaad zou kunnen