Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defecte printplaat van omvormer

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 maart 2019

Vorig jaar bleek na de 1e dag van de reis naar het vakantie adres de 4 12 volt spots in de hoeken van de caravan, het licht in de badkamer (ook 12 volt spots) het 12 volt lampje boven de aanrecht, de spoeling van het toilet en het 12v  dompelpomje voor de warevoorziening van de 2 kranen niet te functioneren, in plaats daarvan hoorde ik een hard geratel uit de omvormer in de kleerkast, na deze geopend te hebben bleek dit de automatische zekering te zijn, na enig geprobeer bleek dat als ik de 2 langwerpige koelelementen op de printplaat aanduwde het geratel ophield en de niet werkende lampjes etc. Weer werkten, na nadere controle bleek dat het soldeer waar de koel elementen mee op de printplaat zaten gebroken te zijn, vermoedelijk door het jarenlang trillen tijdens reizen (caravan Eriba Nova 540 is van 1996) op vakantie adres aangekomen deze dus nieuw gesoldeerd en alles deed het weer.

Op de thuisreis na de 1e dag werkte het ook nog wel, maar het licht was maar zeer zwak en het waterstraaltje miezerig, dit wijst op een slecht contact, dus thuis alle soldeerpunten van de printplaat nieuw gesoldeerd, en alles werkte weer goed,
Afgelopen zomer weer hetzelfde liedje, thuis werkte alles nog, maar na de 1e reisdag dus weer niet, echter nu kon ik duwen tot sint juttemis maar er kwam geen contact en dus alleen maar geratel van de automatische zekering.
Op de camping de locale installateur die daar aan het werk was laten kijken en meten, en volgens hem was de automatische zekering kapot, kon hij niet maken, en dus die vakantie maar zonder de spots en het water in de caravan gedaan (stonden toch pal naast een waterpunt).

Thuis het bedrijf gevraagd die mijn caravan elke 2 jaar vakkundig onderhoud of hij dit kon maken, echter hij kan alleen een hele nieuwe omvormer unit erin plaatsen, kosten met montage ongeveer €750,- en dat vind ik eigenlijk idioot, de trafo/omvormer zelf is niets aan, alleen de printplaat heeft een makke, ik vraag mij dan ook af of deze niet gerepareerd, gekopieerd of vernieuwd kan worden?

De rijverlichting van de caravan werkt overigens gewoon normaal goed (achterlichten, remlichten en zijverlichting voor)
Ik vind het overigens jammer dat ik geen foto kan uploaden van de printplaat, maakt het denk ik duidelijker!

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U heeft problemen met de omvormer van uw Eriba Nova uit 1996.

Dank in ieder geval voor de uitvoerige uitleg.

Ik adviseer u alvorens tot vervanging over zou gaan contact op te nemen met een reparateur die gespecialiseerd is op dit gebied. Ik denk hier bijvoorbeeld aan BBA techniek in Duiven. Misschien kan hij toch nog gerepareerd worden.