Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan

Vraag gesteld door C. Damen op 5 maart 2019

Hoe gaan we op vakantie als we elektrisch rijden. Hebben we dan nog wat aan de Caravan? Wat doen we met onze motorbootje op de trailer. Alles naar de sloop of houden we of krijgen we andere brandstof bronnen zoals waterstof. Kunnen we de vakanties naar Spanje etc vergeten? Waar haalr Frankrijk de energie vandaan als we massaal moeten bijladen. Misschien moeten we een discussie openen.
 

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

 

Veel leden vragen zich net als u af of het door de komst van de elektrische auto straks nog wel mogelijk om met een caravan of vouwwagen op vakantie te gaan.

Op dit moment is er maar één volledig elektrische auto die een flinke caravan kan trekken: de Tesla Model X, die voor de meeste mensen financieel onbereikbaar is. Er komen gelukkig steeds meer elektrische auto's die wat mogen trekken, maar fabrikanten zijn nog voorzichtig met hoge aanhangwagengewichten.

In principe is een elektrische auto een prima trekker, net zoals een elektrische trein. Autofabrikanten willen zeker in deze aanloopfase echter niet worden geconfronteerd met lastige garantieclaims of negatieve publiciteit. Dat beeld zagen we ook bij de komst van de (plug-in) hybride auto’s, die nu soms forse aanhangwagens mogen trekken.

Ook zal de vaak toch al niet zo grote actieradius aanmerkelijk kleiner worden, waardoor grote afstanden overbruggen een uitdaging wordt. De elektrische auto en met name de accutechniek is echter nog volop in ontwikkeling en de verwachting is dat de elektrische auto van de toekomst voldoende actieradius zal hebben om een geschikte caravantrekker te worden.

Met de huidige plannen zijn benzine- en dieselauto’s tot 2030 leverbaar en met een gemiddelde levensduur van zo’n 18 jaar zijn deze voorlopig nog niet uit het straatbeeld verdwenen. Tegen die tijd zullen er, als de markt er om blijft vragen, ongetwijfeld ook nog auto’s zijn die een caravan mogen en kunnen trekken.

Of dat dan alleen elektrische auto’s zullen zijn of dat bijvoorbeeld waterstof hier een grote rol gaat krijgen valt nog niet te zeggen. In de overgangsperiode zullen er eerst nog veel (plug-in) hybride auto’s op de markt komen. Maar waterstof is zeker kansrijk mits dit uiteraard groen geproduceert kan worden.