Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is condens in ramen nieuwe caravan normaal?

Vraag gesteld door Dhr. Franklin op 8 mei 2015

Volgens mijn dealer (Campolife) is de condens in voor- en achterraam van mijn een jaar oude Dethleffs een veel voorkomend verschijnsel t.g.v. een vlak en afwijkend design en het streven naar gewichtsbesparing. Hij doet mij dan ook geen ander voorstel aan de hand dan de zon zijn werk te laten doen. Dit is mijn vijfde caravan, alle nieuw aangeschaft en heb dit nog nooit aan de hand gehad en mij lijkt dit toch een productiefout met, op de lange duur, mogelijke schadelijke gevolgen. Zijn er mogelijk anderen met de zelfde ervaring en hoe is dat opgelost?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Condensvorming in caravanramen komt zo nu en dan wel eens voor. Het ontwerp van de ramen heeft zeker met de gevoeligheid hiervoor te maken.

Acrylaat heeft de eigenschap dat het in zeer geringe mate diffuus is. Als gevolg daarvan kan de lucht in de spouw een hoeveelheid vocht bevatten. Dit vocht kan onder invloed van omstandigheden condenseren. Dit is een natuurkundig verschijnsel en betekent niet dat het venster lek is. Na enige tijd trekt deze condens altijd weg.
Condens kan worden voorkomen door het voertuig goed te ventileren.
Als de condensvorming frequent terugkeert of blijvend is, dan moet er wel actie ondernomen worden.
Schadelijke gevolgen zijn er niet, het ziet er alleen minder fraai uit.***

Reactie van Dhr. Franklin:

Frank bedankt voor dit verhelderend antwoord. Ik wist niet van deze eigenschap van acrylaat. Nu begrijp ik ook beter wat de dealer bedoelde met gewichtsbesparing. Minder materiaal betekent meer "doorslag". Dat het geen schadelijke gevolgen heeft stelt mij gerust. De condens wordt trouwens al minder. We blijven het in gaten houden maar ik denk dat het allemaal nogal meevalt.
M.v.g. Dhr.Franklin