Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkoop regels stacaravan

Vraag gesteld door Mirandajanssen op 25 oktober 2017

Wij willen onze stacaravan verkopen maar worden heel erg tegengespeeld door de camping beheerder. Die verzint ter plekje nieuwe regeltjes en eisen. Hierdoor zijn er nu al een paar geintreseerde geweest en is de verkoop nu nog steeds niet door gegaan. Wij zijn het heel zat. Welke rechten hebben we. Wij hebben op papier de regels staan. Maar hij houdt zich er niet aan. Wij verkopen onze stacaravan heel goedkoop. Nu is hij bang dat de nieuwe eigenaren straks er met de hirizon vandoor gaan. Terwijl de mensen gewoon her 1ste half jaar stageld willen betalen. Volgens de regels. Wij worden er moedeloos van. Alle geintreseerde zeggen ook die man is gek. En houd jullie verkoop tegen. Wij hebben nu dus ook aangegeven wij betalen in januari geen stageld. Zijn nu al bijna 3 maanden met verkoop bezig. Mvg miranda janssen

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U wilt uw stacaravan verkopen. De camingeigenaar doet moeilijk en houdt de verkoop tegen.

Als u uw caravan wilt verkopen zonder standplaats, mag dit aan iedereen. Het is uw eigendom. U bepaalt wat u daar mee doet. Verkoopt u de caravan echter met/op de plaats die u huurt, dan heeft de campingeigenaar daar van alles over te zeggen. Sterker nog, u mag dit alleen doen als de campingeigenaar hier toestemming voor geeft. De grond waar de caravan op staat is namelijk zijn eigendom. U mag ook alleen de caravan verkopen en niet de plaats zelf.

Het is verstandig om voordat u zelf een caravan koopt afspraken te maken met de campingeigenaar over verkoop met behoud van de plaats. Als u dat heeft gedaan kunt u de campinghouder aan deze voorwaarden houden. De ondernemer mag wel beslissen of hij met de nieuwe eigenaar een huurovereenkomst sluit. En daar gaat het in de praktijk vaak om. De campingeigenaar kan mogelijke kopers afkeuren. Hij mag daarbij niet discrimineren, maar wel eisen stellen. Hij gaat immers een nieuw contract aan met andere mensen. Als hij daar geen goed gevoel bij heeft kunt u hem niet dwingen.

Het gaat dus om de redenen waarom de campingeigenaar niet meewerkt. Is dat willekeur, of heeft hij daar een redelijk verhaal bij? In het laatste geval zult u niet kunnen afdwingen dat hij een koper toch accepteerd.

Ik kan mij wel voorstellen dat u hier moedeloos van wordt. Met de camingeigenaar om de tafel zitten en een goed gesprek aangaan over wat hij verwacht van nieuwe huurders is misschien een oplossing. U zult er toch samen uit moeten komen. U zult ook het stageld voor het komende jaar niet zomaar achter kunnen houden.

Is er sprake van willekeurig alle mogelijke kopers zonder reden tegenhouden en houdt de camingeigenaar zich niet aan de eerder gemaakte afspraken, dan kunt u naar de Gecshillencommissie als het een Recron camping is. Is het geen recron camping dan moet u naar de rechter.

Meer informatie over uw rechten op de camping vindt u op onze website.