Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kenteken Caravan

Vraag gesteld door kjsdfjzsd op 2 februari 2017

Ik heb een caravan die weegt 455 Kg (wel zelfremmend)
Met lading mag hij niet meer wegen dan 750 Kg
Deze caravan heeft een eigen (gele)kentekenplaat met bijbehorend document (roze).
Maar wat ik niet begrijp is dat een caravan onder de 750 Kg geen eigen kenteken nodig zou hebben en je met een een witte plaat van je eigen auto zou moeten rijden?
Nu is ook nog eens de (gele)kentekenplaat van de caravan gestolen.
Oplossing zou ik zeggen, met een witte plaat van mijn auto gaan rijden!?
Maar moet ik dan niet dat roze kenteken afmelden?
Caravan kenteken is afgegeven in 1990.
Het staat niet op naam, is dat niet vreemd?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Tot september 2002 moest er voor een caravan die boven de 750 kg beladen kon worden een registratiebewijs worden afgegeven. Het kwam ook voor dat lichtere caravans over zo’n bewijs konden beschikken. Ik ben ze vooral bij Eriba’s tegen gekomen.

De registratiebewijzen zijn na die datum komen te vervallen en omgezet naar kentekenbewijzen. Deze zijn te controleren via www.rdw.nl en als het goed is, is uw registratieteken daar niet terug te vinden.

Een registratiebewijs is namelijk te herkennen aan de kleur roze en het woord ‘registratieteken’ links bovenaan èn het feit dat er geen tenaamstelling bij is.

Caravans met een registratiebewijs reden altijd met de kentekengegevens van de auto op een gele plaat. Sinds 2002 is dat een witte plaat (onder 750 kg). U heeft dus al die jaren met een verkeerde kentekenplaat gereden.

Dus: de papieren die u nu heeft hebben geen waarde meer. U hoeft alleen een witte kentekenplaat te voeren met de kentekengegevens van het trekkende voertuig.