Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kan ik de gekregen boete na mijn aanrijding in Duitsland terugvragen

Vraag gesteld door vwpassat88 op 22 januari 2018

Hoe kan ik de gekregen boete na mijn aanrijding in Duitsland terugvragen.

Na een aanrijding op de snelweg in Duitsland is ook de politie ter plaatse geweest. Ik heb een boete gekregen omdat ik de 'veroorzaker van het ongeluk was' volgens de regels. Dit omdat ik de bestuurder van het laatste voertuig was. De auto voor mij remde met behulp van een EAB systeem waar ik met gewone remmen echt niet tegenop kon (van 120 naar 0). Hierdoor ben ik dus op de voorganger gereden. Echter was er geen concrete aanleiding tot remmen, niet druk, geen file, enz. Ook was er ruim voldoende afstand op het moment voor het remmen.

De politie heeft deze boete uitgeschreven en heb ik gelijk op de plaats van het ongeluk moeten betalen, zij vertelde mij dat ik hiertegen bezwaar kan maken of het terug kan vragen.

Nu blijft de vraag hoe, en waar?

Met vriendelijke groet!

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een boete betaald na een aanrijding in Duitsland. U vraagt hoe u deze terug kunt krijgen.

Als bij een aanrijding de politie het vermoeden heeft dat er een overtreding is begaan kan een bekeuring volgen. Het bedrag dat u heeft betaald is naar alle waarschijnlijkheid een waarborg. De normale afwikkeling van de boete zal nog volgen. U ontvangt daarover bericht. In dat bericht wordt aangegeven hoe en wanneer u bezwaar kunt maken. Wordt uw bezwaar gegrond verklaard dan ontvangt u de betaalde waarborg terug.

Het vermoeden kan zijn dat u te weinig afstand heeft gehouden. De veilige afstand die tussen u en uw voorligger zou moeten liggen is iets minder dan de helft van de gereden snelheid in meters. Rijdt u dus 100 dan zou 45-50 meter een veilige afstand zijn. Bezwaar maken heeft alleen zin als u kunt aantonen dat u deze afstand heeft aangehouden.

Meer informatie over boetes uit Duitsland vindt u op onze website.