Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete uit Duitsland door verlopen rijbewijs

Vraag gesteld door Ruud Fokke op 19 september 2018

Tijdens een verkeerscontrole in Duitsland werd geconstateerd dat ik met mijn auto en caravan reed met een verlopen rijbewijs (3 maanden) Dat wist ik niet omdat ik van het RDW geen bericht heb ontvangen. Volgens een medewerker van het RDW sturen zij altijd 16 weken voor de vervaldatum een bericht via de berichtenbox van "Mijn Overheid". Ik heb dit gecontroleerd en ik heb nimmer bericht gehad, ook niet via de post. Nu blijkt dat in mijn kennissenkring al 3 personen ook met een verlopen rijbewijs rondreden! Ook zij hebben geen bericht ontvangen.
Vandaag ontving ik een boete uit de deelstaat Wûrzburg ter grootte van € 400 omdat ik dus met een verlopen rijbewijs reed en dus, volgens hun, een strafbaar feit heb gepleegd. Kan ik de claim bij het RDW indienen?
Overigens staat er in het proces-verbaal een onjuist kenteken van mijn auto.
Is dat een reden om de boete niet te hoeven betalen?

Met vriendelijke groet,
Ruud Fokke

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen bij een controle in Duitsland. Uw rijbewijs was helaas verlopen. De boete bedraagt 400 euro. U heeft geen bericht ontvangen van de RDW. U vraagt of u de boete nu toch moet betalen.

Het is natuurlijk zeker vervelend dat u geen bericht heeft ontvangen over het verlopen hiervan. Dit is echter geen reden om de boete niet te voldoen. De verantwoordelijkheid voor het vernieuwen van het rijbeiwjs ligt ten alle tijden bij de houder van het rijbewijs.

Informatie over boetes uit Duitsland vindt u op onze website