Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

aansprakelijkheid kosten na verkoop auto

Vraag gesteld door ghwh op 16 oktober 2017

Hallo

Ik heb 2 weken geleden een auto (peugeot 207sw)ingeruild op een andere auto bij Sutherland Drachten.
De betreffende ingeruilde auto had eerder een storing in het motor management en is daarvoor bij de garage (Hielkema Heerenveen)geweest. De problemen van de storing in het motor management zijn verholpen.
Na een paar weken zagen wij een andere auto en wilden over gaan tot handel, wij wilden onze auto inruilen voor een zwaardere auto en op het moment van handel kwam de storing in het motor management opnieuw naar voren, er is toen afgesproken dat de storing opgelost moest zijn voordat wij handel konden doen. Ben meteen de volgende ochtend terug naar garage Hielkema in Heerenveen en de storing is opgelost, daarna ben ik terug gegaan naar Sutherland in Drachten we hebben handel gedaan en ik heb de auto ingeruild volgens afspraak.
En week later werd ik gebeld dat er een storing was en ze hadden de auto naar de dealer (hielkema Drachten) gebracht voor analyse, eerst was het verhaal van dat er 2 bobines stuk waren, na weer een week kregen we een mail dat niet de bobines stuk waren maar dat er een compleet nieuwe motor in moet (compressie probleem).
Dit betreft voor mij een nieuwe storing na verkoop (de storing bij mij was iets heel anders).
In hoever ben ik verantwoordelijk voor deze storing?
Kan de garage dit op mij verhalen?
Ik wil dit namelijk wel netjes oplossen.

Hoop spoedig wat van jullie te horen.

Met vriendelijke groet,

W. Hakze

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of wiens rekening en risico de reparatiekosten komen, wanneer zich na levering van uw ingeruilde auto een storing/gebrek openbaart.

Risico na levering
Na levering van een product gaat het risico over op de verkrijger. Oftewel; nadat u uw auto heeft geleverd aan de autobedrijf, gaat vanaf dat moment het risico over op de garagist. Tenzij de garagist een voorbehoud heeft gemaakt in de koopovereenkomst (gelet op feit dat de auto in beginsel een storing kende), of als zou blijken dat u andere gebreken verzwegen heeft (dwaling art 6:228 BW).

Conclusie
Het risico van deze nieuwe storing is voor rekening en risico van de garagist, tenzij zich kan beroepen op een afspraak in de koopovereenkomst, of tenzij u uw informatieplicht heeft geschonden ten aanzien van het mankement hetgeen zich na levering geopenbaard heeft.

Meer informatie over inruilen auto vindt u op onze website.