Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vreemde verkeersboete Italie

Vraag gesteld door Peter Haarlem op 25 september 2017

Op 21-09-2017 ontvang ik (aangetekend) een bekeuring uit Italie.
Op 03-09-2016 zou ik een overtreding hebben begaan door in een zone te rijden zonder toestemming. Ik ben in deze periode inderdaad in dat gebied geweest.
Ik verbaas mij ten eerste over de vreemde layout en daarbij dat het bedrag lager is wanneer ik binnen 5 dagen betaal, of tussen 5 en 60 dagen en nog later (116 euro, 141 euro of 223 euro)
Daarbij lees ik op internet iets over dat Italie 360 dagen de tijd heeft om over te gaan tot bekeuren. Welke termijnen worden hierbij gehanteerd?
Ik kan alleen in het Italiaans in beroep gaan dus dat is ook wel lastig.
Hoe moet ik handelen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een bekeuring ontvangen uit Italië. U bent een verkeersluwe zone ingereden waar dat niet was toegestaan.

Boetes uit Italië kunnen inderdaad nog 360 dagen nadat uw gegevens bekend zijn worden nagestuurd. U kunt bezwaar maken of betalen. Bezwaar maken heeft alleen zin als u kunt aantonen dat u de overtreding niet heeft gemaakt. Wordt uw bezwaar afgewezen dan wordt de boete vervolgens verdubbeld. Zonder bewijs bezwaar maken is dan ook af te raden.

De door u genoemde betalingsregeling is bij ons bekend. Hoe eerder u betaald, des te lager is de boete.

Uitgebreide informatie over boetes uit Italië vindt u op onze webiste.




***

Reactie van Angelaa:

Boete Italie betaaltermijn

hi

ik heb 4 boetes ontvangen uit Rome. dit gaat om boetes vanwege het inrijden van plekken waar ik niet toe bevoegd was (ik had hier geen idee van)
de post is aangetekend verstuurd en heb ik 07-10-2017 opgehaald bij het postkantoor, ik moest hiervoor tekenen dus daarom kon ik de brieven pas in het weekend ophalen.

nu gaat het om 3 boetes die om 11:30 uur, 12:00 en om 12:30 uur zijn gereden (zit dus telkens een half uur tussen), nu kan ik als ik het binnen 5 dagen betaal aanzienlijk minder overmaken dan dat ik nog een week zou wachten.

echter staat er geen datum op de brieven waardoor ik niet weet of ik dan nog val in die 5 dagen??
ik heb de brieven zoals al eerder aangegeven 7-10 ondertekend voor ontvangst bij het postkantoor. Gaat de datum dan in vanaf 07-10?

ik hoor graag zo snel mogelijk zodat ik weet wat en wanneer ik moet betalen

bedankt voor de hulp

Angela



***

Reactie van SiemV:

De verhalen van Peter en Angela komen ons (helaas) zeer bekend voor. Binnen een paar dagen hebben wij in mei in een aantal Noord-Italiaanse steden vergelijkbare boetes gekregen. Het betreft het inrijden van een zone zonder de vereiste authorisatie (art. 7 C. 9 volgens de bekeuring). Het bedrag van de boete is € 117,11 met inderdaad een korting bij snel betalen (maar dat red je nooit omdat de aangetekende brief er lang over doet naar Nederland) en een verdubbeling als je meer dan 60 dagen wacht met betalen. Zoals Annemieke Zerdoun al schrijft, bestaat er een beroepsmogelijkheid, maar daarbij loop je een gerede kans dat de boete bij afwijzing van het beroep wordt verdubbeld.
Wat de situatie voor ons nog schrijnender maakt, is dat wij in een huurauto van Alamo reden. In hun voorwaarden staat dat ze € 48,80 aan administratiekosten in rekening mogen brengen indien ze namens jou een verkeersboete ontvangen. Dat is bij ons dus vier keer gebeurd, dat komt nog bovenop het bedrag van de boete.

Ik heb de situatie van de overtreding bestudeerd op Google Streetview. Daar trof ik inderdaad de verkeerscamera aan, exact op de in de bekeuring genoemde plek. Echter, er staat geen enkel verkeersbord, ook niet in de route erheen, waaruit je kunt opmaken dat je een beperkte zone inrijdt. We zijn dus bekeurd zonder dat we konden zien dat we iets verkeerd deden. Ik herken dit ook in de reacties van Peter en Angela. Dit is voor mij een reden om contact te zoeken met de ANWB, want wij zijn nu meer dan 650 (!) euro kwijt aan volgens ons onterechte boetes. Dat is meer dan de kosten van de huurauto én de vliegreis voor ons gehele gezin van vier...

@ANWB, is er iets te doen tegen deze onrechtvaardige en kostbare behandeling door de Italiaanse politie? Ik weet nu al dat een formeel beroep op de bekeuring niet zal worden erkend en alleen maar meer geld zal kosten.

Vriendelijke groet,
Siem



***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

U heeft een boete uit Italië ontvangen. U heeft een termijn van vijf dagen waarbinnen u met korting kunt betalen.

De termijn van vijf dagen gaat in vanaf het moment dat u de brief heeft ontvangen. Betaalt u niet binnen deze termijn dan vervalt de korting en betaalt u het normale tarief. Dat is inderdaad om en nabij de 117 euro.

Bezwaar tegen de boete moet binnen 60 dagen na ontvangst van de bekeuring worden ingediend bij de daarin vermelde instantie. Na verloop van deze termijn is bezwaar niet meer mogelijk. U geeft aan dat u zich niet bewust bent geweest van deze overtreding. Als de betreffende zone is aangegeven en u heeft dit niet gezien, dan is het niet aan te raden om bezwaar te maken. U loopt dan het risico dat de boetes worden verhoogd(zelfs verdubbeld) als dit bezwaar wordt afgewezen. Of er sprake is van een milieuzone en hoe dat is aangegeven vindt u bij de informatie over milieuzones op onze website .

Als de boete niet op tijd wordt betaald kan betaling worden afgedwongen op het moment dat u in Italië wordt aangehouden.

Ook in Nederland kan betaling worden afgedwongen. De boete kan door het CJIB in Nederland worden geïnd.

De Italiaanse wet bepaalt de hoogte en grondslag van deze boetes. Daar heeft de ANWB geen invloed op. Elk land heeft eigen regels en wetten die boetes en de inning daarvan regelen.

Informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.



***

Reactie van Eelco de Haan:

Ook ik heb een bon gekregen uit Italië met het herkenbare bedrag van 117,11. Ik ga betalen. Maar mijn bank herkent het IBAN nummer niet. En ook een meegeleverd webadres met ...babylo… werkt niet. Het gaat om het IBAN nummer van de 'Comune di Bologna - Polizia Municipale'. Wie helpt mij?



***

Reactie van SiemV:

IT17G0200802435000103030675

Dit is het juiste rekeningnummer van de Comune di Bologna - Polizia Municipale



***

Reactie van Eelco de Haan:

Dank je wel voor je snelle reactie. Dit is ook het nummer dat op mijn boete staat . Maar bij het invullen van dit nummer meldt de site dat het een verkeerd nummer is... Ik ga de bank bellen. Dank!