Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onterechte boete België

Vraag gesteld door JaimyN op 4 mei 2018

Ik heb vorig weekend een boete gehad van €174 omdat ik de volgende dingen niet bij mij had: groene kaart, gevarendriehoek, brandblusser, EHBO set. Wel had ik mijn rijbewijs en kentekenbewijs op zak. Wij moesten direct contant betalen aan de agent ook al zeiden wij dat de boete volgens ons onterecht was, omdat wij een auto met NL kenteken hebben en de regels waar wij een boete voor kregen alleen gelden voor Belgen. De agent zei dat als wij nu niet direct zouden betalen hij onze auto in beslag zou nemen. Er viel niet met hem te praten. Hierdoor hebben wij dus de boete betaald. Hoe kunnen wij dit het beste aanvechten om ons geld terug te krijgen? Op de ANWB site is namelijk te lezen dat wij wel in ons gelijk stonden..

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een boete gehad in België. De reden daarvan was dat u geen groene kaart, gevarendriehoek, brandblusser en EHBO set bij had. U kreeg twee keuzes of direct een bedrag van € 174,-betalen of uw auto werd in beslag genomen. U hebt voor het eerste gekozen. Echter, u vraagt zich wel af of de boete terecht is en zo niet hoe u uw geld terug krijgt.

U hebt deels gelijk. Genoemde zaken hoeft u niet bij u te hebben omdat u niet in een Belgisch gekentekende auto rijdt. Echter u bent wel verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidshesje bij u te hebben.

Meer informatie over wat u mee moet nemen in de auto in België vindt u op onze website.***

Reactie van JaimyN:

Hoe kan ik de boete aanvechten?