Wat moet mee in de auto in België

Andere landen, andere regels. In België zijn dus andere artikelen verplicht in de auto dan in Nederland.

Verplicht in de auto

  • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval moet er een gevarendriehoek op auto(snel)wegen circa 100 m en op andere wegen circa 30 m achter het voertuig worden geplaatst (zodanig dat naderende automobilisten de driehoek op een afstand van ongeveer 50 meter kunnen zien). Binnen de bebouwde kom moet de driehoek bij, of eventueel óp, het voertuig worden geplaatst. Ook met ingeschakelde alarmlichten is het gebruik van een gevarendriehoek verplicht.
  • Veiligheidshesje - De bestuurder is zowel overdag als 's nachts verplicht een veiligheidshesje te dragen zodra deze bij pech of een ongeval op een auto(snel)weg het voertuig verlaat op een plek waar stoppen of parkeren verboden is. De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
  • Verbanddoos en brandblusser - In auto's met een Belgisch kenteken moeten een verbanddoos en een goedgekeurde brandblusser aanwezig zijn. De ANWB adviseert bestuurders van een voertuig met een Nederlands kenteken een brandblusser en een verbanddoos mee te nemen om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
  • Het is niet verplicht om reservelampen mee te nemen.

Bestel de verplichte artikelen direct online

Advies

Verplicht op de motor

  • Beschermende kleding - Bestuurders en passagiers van motoren moeten handschoenen, een jas met lange mouwen en een lange broek of een overall dragen en ook laarzen of stevige, hoge schoenen die de enkels beschermen. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse motorrijders.
  • Veiligheidshesje - Motorrijders zijn zowel overdag als 's nachts verplicht een veiligheidshesje te dragen als ze bij pech of een ongeval op een auto(snel)weg stil komen te staan op een plek waar stoppen of parkeren verboden is. De ANWB adviseert motorrijders ook een veiligheidshesje mee te nemen voor een eventuele passagier.
  • Een gevarendriehoek, verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht op de motor.

Verkrijgbaarheid

  • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Meer praktische info onderweg in België

Tanken in België
Tol in België
Verkeer in België
Verkeersregels in België
Verkeersboetes in België
Verkeersinformatie België