Wat moet mee in de auto in België

Andere landen, andere regels. In België zijn dus andere artikelen verplicht in de auto dan in Nederland.

Verplicht in de auto

  • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben en deze te gebruiken bij pech of een ongeval. 
  • Veiligheidshesje - Het is verplicht een veiligheidshesje in de auto te hebben en de bestuurder is verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
  • Verbanddoos en brandblusser - In auto's met een Belgisch kenteken moeten een verbanddoos en een goedgekeurde brandblusser aanwezig zijn. De ANWB adviseert bestuurders van een voertuig met een Nederlands kenteken een brandblusser en een verbanddoos mee te nemen om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
  • Het is niet verplicht om reservelampen mee te nemen.

Advies

Verplicht op de motor

  • Beschermende kleding - Bestuurders en passagiers van motoren moeten handschoenen, een jas met lange mouwen en een lange broek of een overall dragen en ook laarzen of stevige, hoge schoenen die de enkels beschermen. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse motorrijders.
  • Veiligheidshesje - Motorrijders zijn verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of ene ongeval. De ANWB adviseert motorrijders ook een veiligheidshesje mee te nemen voor een eventuele passagier.
  • Een gevarendriehoek, verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht op de motor.

Verkrijgbaarheid

  • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Meer praktische info onderweg in België

Tanken in België
Tol in België
Verkeer in België
Verkeersregels in België
Verkeersboetes in België
Verkeersinformatie België