Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Annulering accomodatie

Vraag gesteld door Annulering accomodatie op 9 januari 2018

Wij hebben in juli een accommodatie geboekt in Oostenrijk en een aanbetaling gedaan. Gisteren kregen wij een email dat wegens prive omstandigheden de woning niet beschikbaar is. Er is geen appartement meer te vinden momenteel of twee keer zo duur. Hoe kunnen wij hier op reageren en is dit zomaar mogelijk.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In juli 2017 heeft u voor een vakantie in 2018 in Oostenrijk een accommodatie gehuurd. De verhuurder heeft dee huurovereenkomst onlangs geannuleerd wegens privé omstandigheden. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Huurvoorwaarden
Ligt er een schriftelijke huurovereenkomst aan ten grondslag? Ziijn er algemene huurvoorwaarden van toepassing? zo ja, staat er iets vermeld over annulering van de huurovereenkomst?

Mocht de huurovereenkomst en/of algemene voorwaarden geen duidelijkheid verschaffen over de rechtmatigheid van de annulering, dan moet het toepasselijke recht (Oostenrijks of Nederlands) uitkomst bieden.

Nederlands recht
Indien het Nederlands recht van toepassing is, dan heeft u - nu verhuurder in verzuim is - recht op teruggave van de aanbetaling of uursom, alsmede een schadevergoeding voor niet nakoming van de verbintenis. Schadevergoeding kan bestaan uit gederfd vakantiegenot of meerkosten gelijkwaardig duurdere accommodatie.

ECC
Wanneer het Oostenrijks recht van toepassing is op de huurovereenkomst, en de verhuurder zijn beroep of bedrijf naaktvan het verhuren van accommodatie(s), dan kunt u zich wenden tot het Europees Consumenten Centrum (ECC; voor grensoverschrijdende geschillen). Aan deze service van het ECC zijn géén kosten verbonden.