Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

snelheidsboete Zwitserland

Vraag gesteld door peewee op 3 augustus 2018

Welk percentage wordt gehanteerd bij inkomensafhankelijke boete bij snelheidsovertreding boven 30 km/h of meer in Zwitserland

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een verkeersovertreding begaan in Zwitserland. U vraagt zich af hoe de boete is bij een overschrijding van 30 km/u of meer.

Nu onduidelijk is op welke weg (binnen - of buiten de bebouwde kom of autosnelweg) zal ik het per categorie uiteen zetten.

Binnen de bebouwde kom 30/40/60 km/h-wegen
Overschrijding van 20 km/h of meer: inkomensafhankelijke boete

Buiten de bebouwde kom en autowegen
Overschrijding van 26 t/m 29 km/h: vanaf CHF 600
Overschrijding van 30 km/h of meer: inkomensafhankelijke boete

Autosnelweg
Overschrijding van 26 t/m 30 km/h: vanaf CHF 400
Overschrijding van 31 t/m 34 km/h: vanaf CHF 600

Tagessätze
Zwitserland heeft voor lichte verkeersovertredingen een lijst met vaste boetebedragen. Bij zware snelheidsovertredingen van bijvoorbeeld 35 km/h op de snelweg werkt het boetesysteem anders dan in Nederland.

Voor een snelheidsovertreding van bijvoorbeeld 35 km/h is de straf 10 "Tagessätze". Één Tagessatz staat voor een bepaald percentage van je inkomen, dit percentage wordt vermenigvuldigd met tien en het totaal is het boetebedrag. Staat er 20 Tagessätze voor een overtreding, dan wordt het percentage van het inkomen vermenigvuldigd met twintig, etc. Één Tagessatz kan staan voor een bedrag van CHF 1 tot CHF 3000.

Opgave maandelijkse inkomsten
Wanneer men het maandinkomen niet invult, zal men van een gemiddeld maandinkomen in Zwitserland uitgaan, hetgeen overigens aanmerkelijk hoger is dan in Nederland. Als u een modaal inkomen heeft, dan is het zeker aan te bevelen de inkomsten op te geven.

Meer informatie over verkeersboetes uit Zwitserland vindt u op onze website.