Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garage heeft probleem over het hoofd gezien

Vraag gesteld door Suzanheykoop op 14 augustus 2018

In het noorden van Noorwegen, hebben wij pech gehad met onze camper en zijn naar een garage in de buurt gesleept, in Alta. De motor maakte een ratelend en tikkend geluid, en er was geen vermogen meer. Het bleek een kapotte turbo te zijn.

Twee weken later en twee duizend euro verder, zou het gemaakt moeten zijn. Het getik was weg, maar de ratel was er nog. We hebben de garagehouder expliciet gevraagd waarom die ratel er nog was en of het kwaad kon. Het antwoord was dat we zonder problemen naar Nederland konden rijden (a 3.000 km).

Helaas dit was niet het geval, piepend en ratelend (nog luider dan voorheen) kwamen we over de grens van Finland (a 400 km). We moesten naar Kemi gesleept worden, de dichtstbijzijnde merkdealer. Oordeel: De motor zat vol met metaaldeeltjes en was afgeschreven.

Nu vragen wij ons af, had de garage in Alta dit kunnen/moeten zien? Wij hadden nooit die reparatie gedaan als duidelijk was geweest dat de motor binnen korte tijd afgeschreven zou zijn. Het voelt alsof we twee duizend euro voor niets hebben betaald, en vragen ons af of we dit kunnen verhalen op de garage in Alta.

We horen graag van de community en/of experts wat hun kijk is op deze zaak.

PS.: Op de factuur staat dat de Alta-garage de olie heeft vervangen, in Kemi zagen ze juist aan de olie dat er metaaldeeltjes inzaten. Als dat zo is, zouden ze in Alta dit toch ook gezien moeten hebben? In Kemi geven ze ook aan dat de metaaldeeltjes waarschijnlijk ook de reden was dat de turbo stuk ging.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of u de garagist in Noorwegen )gedeeltelijk) aansprakelijk kan stellen voor het feit, dat de motor - 400 km na vervanging turbo - vervangen moet worden.

Technisch onderzoek
Allereerst zou door een onafhankelijke expert vastgesteld moeten worden, wat de oorzaak is van de motorschade.

Zoals u het omschrijft heeft het er alle schijn van, dat het geratel is veroorzaakt door defecte lagers. De garagist in Noorwegen had u zo nooit mogen wegsturen. Bij vervangen van de olie had de garagist tevens de motor moeten spoelen en de oliefiltet moeten vervangen.

Juridisch bezien is het toch wel een ingewikkelde zaak; u dient te bewijzen dat de garagist u met geratel in de motor uw weg heeft laten vervolgen. En voorts is het de vraag of middels technisch onderzoek bewijs kan worden gevonden, waarmee u kunt aantonen, dat door toedoen van de garagist in Noorwegen de motor geheel afgeschreven is.

Europees Consumenten Centrum
Mocht u niet over rechtsbijstand beschikken, dan zou u eventueel een beroep op het ECC kunnen doen voor bemiddeling met de garagist in Noorwegen. Aan deze service zijn geen kosten verbonden.

Stappenplan
Om de juiste juridische weg te bewandelen adviseer ik u gebruik te maken van ons stappenplan Klachten na reparatie in het buitenland.