Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden naar Zuid Frankrijk verplicht

Vraag gesteld door M. Jak op 21 januari 2023

Wij zijn van plan eind februari naar Bordeaux te rijden over de snelwegen. Nu las ik dat winterbanden in sommige gedeeltes van Frankrijk verplicht zijn. Geld dit alleen voor bepaalde wegen of overal in districten? We willen ook nog verder langs de kust rijden naar San Sebastián in Spanje.komen we dan langs wegen waar dat dan nodig is (begin maart). Auto van mijn vriendin heeft namelijk geen winterbanden maar gewoon zomerbanden. We zijn niet van plan van grote wegen af te wijken of zo.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Eind februari bent u van plan naar Bordeaux te rijden over de snelwegen. Daarna rijdt u ook nog langs de kust naar San Sebastian. Uw vraag is of winterbanden op deze route verplicht zijn.

Frankrijk

In Frankrijk ben je in de winterperiode ( van 1 november t/m 31 maart )op winterbanden te rijden in de berggebieden, tenzij je sneeuwkettingen meeneemt in de auto. Deze verplichting geldt in de Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën en de Vogezen. Een kaart met de precieze zones waar deze plicht geldt, is te vinden op de deze site. (Franstalig). Volgens deze kaart is langs de door u opgegeven route geen verplichting voor winterbanden.

België

In België zijn winterbanden niet verplicht maar wel aan te raden bij winterse omstandigheden, zeker in bergachtige streken, zoals de Belgische Ardennen en de Belgische Eiffel.

Spanje

In Spanje geldt geen algemene plicht op op winterbanden te rijden in de winter. Op bepaalde wegen ( met name op bergpassen ) kan het gebruik bij winterse omstandigheden wel verplicht worden gesteld.

Op onze website vindt u meer informatie over verkeersregels in Frankrijk,
in België en in Spanje.