Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wegrijden na vermeende aanrijding 

Vraag gesteld door op 2 december 2022

Op parkeerplaats Duitsland bij achteruitrijden uit parkeervak reed ik ergens tegen aan. Een alarm ging af en ik reed geschrokken weer vooruit. Ik zette de auto uit en ging kijken.
Er stond een Tesla en ik dacht daar tegenaan gereden te zijn. Ik bekeek de auto en zag geen schade. Ook mijn echtgenote stapte uit de buscamper en ging ook kijken. Ook zij zag geen schade. Naast de Tesla bevond zich een trottoirband en ik dacht dat ik daar dan tegenaan moest zijn gereden. Doordat we niets konden vinden zijn we ingestapt en weer weggereden. Nu worden we aangeklaagd dat we zijn weggereden van de plek van een aanrijding. Boete €900. Staatsanwalt Koblenz. Tegenpartij heeft zaak bij Unive aangemeld, Unive heeft mij gebeld. Zaak loopt al vanaf juni. Als wij schade hadden geconstateerd waren we niet zo weggereden. Ook aan onze buscamper geen schade. Dit alles hebben we d.m.v. meerdere brieven met het Staatsanwalt gecommuniceerd. Boete was in eerste instantie €500 nu in laatste brief €900. Ik weigerde de €500 te betalen omdat er nog geen enkel bewijs was dat er zichtbare schade was. Geen rechtsbijstandverzekering. Wat kan ik nog doen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

Op een parkeerplaats in Duitsland heeft u bij het achteruitrijden vermoedelijk de auto achter u geraakt. U bent uitgestapt om te onderzoeken waar u tegenaan bent gereden, maar u kon geen schade ontdekken. Daarna bent u weer ingestapt en doorgereden. Nu wordt u ervan verdacht te zijn weggereden van de plek van de aanrijding en heeft u een boete gekregen van € 500,-. Nadat u bezwaar heeft gemaakt tegen de boete is deze nog eens verhoogd naar € 900,-. Uw vraag is wat u nog kunt doen.

Wegrijden na een aanrijding

In Duitsland is het strafbaar om een verkeersongeval (schade ) te veroorzaken en vervolgens uw identiteit niet naar behoren kenbaar te maken. Niet altijd is schade op het eerste gezicht waarneembaar, waar later blijkt toch schade te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een scheur in de bumper die aan de achterkant zit.  Er is een verplichting om op de plaats van het ongeval te wachten om uw identiteit kenbaar te maken. Dit noemt men de Aufklärungspflicht. Is de andere partij niet in de buurt, dan moet u de politie bellen. Een briefje achter de ruitenwisser achterlaten, is in Duitsland niet voldoende. De boete voor het wegrijden zonder je gegevens te hebben doorgegeven of de politie te hebben ingeschakeld, is in Duitsland erg hoog. Ook kan daarnaast nog een rijverbod worden opgelegd. 

Verdere stappen

Om erachter te komen of het nog zin heeft om verdere stappen te nemen, kunt u een advocaat raadplegen die ook bekend is met Duits recht. In de grensstreek bevinden zich advocatenkantoren die u verder kunnen adviseren. Aangezien u de overtreding wel hebt begaan, en de boetes hiervoor hoog zijn, ga ik ervanuit dat de boete terecht is opgelegd en dan ook zal moeten worden betaald.