Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersboete met gehuurde camper in Italië

Vraag gesteld door A. Rullens-de Jongh op 21 januari 2023

We hebben in 2018, vanaf 11 juni t/m 2 juli, een camper gehuurd via een Nederlandse tussenpersoon die voor de eigenaar dit regelt. Woensdag 18 januari jl. kregen wij een Wattsapp of we een boete uiterlijk op 22 januari jl., van €200,45, willen betalen.
Wij zijn op 21 juni 2018 in Pisa geweest en zijn hebben een ZLT ingrepen, zegt mij verder niets.
De huurperiode en de dag dat we in Pisa zijn gewest klopt.
Hij heeft zijn bankrekeningnummer gegeven en daarop kon ik het geld storten.
Ik was verbaasd dat dit zo lang gelden is en heb enkel dagen hierop niet geantwoord totdat hij mij ging dreigen en dat ik op de zwarte lijst komt te staan van camperverhuurders in Italië, die trouwens niet bestaat. Ik heb toen gelijk gereageerd en dat ik even de tijd nodig heb om e.e.a. uit te zoeken en dat ik geen geld zomaar op zijn bankrekening zal storten.
De boete is uiteraard nog niet betaald en mijn vraag is wat wij nu moeten doen. Ik heb weleens meer een boete gehad in Italië en dat ging via een incasso bureau.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In de zomer van 2018 heeft u met een huurcamper door Italië gereisd. Recent ontving u van de verhuurder een bericht via de app, met het verzoek om € 200,45 over te maken betreffende een boete uit Pisa. U heeft deze nog niet overgemaakt omdat de gang van zaken u bevreemdt. U vraagt zich af wat u moet doen. 

Dat de boete zo laat binnen is, is geen uitzondering. Het is voor Italië een normale gang van zaken dat een boete soms na jaren pas op de mat valt. Als de overtreding is begaan in de periode dat u de camper heeft gehuurd en dat u op die bewuste plaats geweest bent dan zult u de boete moeten betalen. 
Normaal gesproken ontvangt de eigenaar van de camper/auto de melding dat er een overtreding is begaan met deze camper/auto. De eigenaar kan uw gegevens doorgeven aan de betreffende instantie en u ontvangt daarna op eigen naam een boete thuis. 

Ik adviseer u om de verhuurder te vragen u de gehele  correspondentie toe te sturen, zodat u kunt kijken wat er speelt en ook het bewijs dat de verhuurder de boete al heeft overgemaakt. Ook kunt u dan kijken of het om de camper gaat die door u is gehuurd. Wie garandeert u dat u op eigen naam niet ook nog een boete toegestuurd krijgt? De betreffende instantie zal dan waarschijnlijk geen genoegen nemen met het feit dat u dit al met de verhuurder heeft afgerekend.