Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs kwijt door rijden onder invloed op e-step

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 27 april 2023

Afgelopen weekend ben ik samen met twee vrienden aangehouden in Duitsland toen wij op een elektrische (deel)step zaten. Het alcoholpromillage van mijn vrienden was onder de 1,1 promille, mijn promillage zat hier net boven. Mijn vrienden kwamen weg met een boete van €528,50. Ik moest dezelfde boete betalen en daarnaast heb ik mijn rijbewijs moeten inleveren en werd mij verteld dat ik voor een bepaalde tijd niet mag deelnemen aan het verkeer in Duitsland. Ze konden mij geen zekerheid geven over wanneer (en waar naartoe) ze mijn rijbewijs zullen terugsturen. Ook konden ze nog niets zeggen over de precieze straf die ik krijg. Toen ik de volgende ochtend terugkeerde naar het politiebureau (ze hadden mijn adres niet goed genoteerd, kwam ik achter), werd mij door een andere agent zelfs verteld dat ik nooit meer in Duitsland zou mogen deelnemen aan het verkeer, maar dit lijkt mij sterk voor een dergelijk vergrijp.

Op de papieren die ik heb meegekregen staat de straf 316 StGB Trunkenheit im Verkehr.

Dat ik tijdelijk niet in Duitsland mag deelnemen aan het verkeer, vind ik niet zo erg. Veel vervelender is dat ik niet weet wanneer ik mijn rijbewijs terug krijg, want de straf geldt alleen in Duitsland werd mij verteld.

Mijn concrete vragen zijn:

- Kan de straf 316 StGB tot gevolg hebben dat ik een permanent rijverbod in Duitsland krijg opgelegd, of gaat het ten alle tijde om een tijdelijk verbod?
- Hoe lang het duren voordat ik mijn rijbewijs krijg teruggestuurd?
- Wordt het rijbewijs doorgaans naar het thuisadres gestuurd, de RDW of de gemeente?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Recent bent u samen met twee vrienden aangehouden terwijl u op een elektrische step reed in Duitsland. Bij de alcoholcontrole bleek dat het alcoholpromillage bij u meer dan 1.1 was, en bij uw vrienden was dit minder. De boete was € 528,50, maar u moest ook uw rijbewijs inleveren. 

Uw vragen

U heeft de volgende vragen:
Kan het zijn dat ik een permanent rijverbod voor Duitsland opgelegd krijg?
Volgens de Duitse wet worden e-steps gezien als volwaardige voertuigen, wat betekent dat de normale verkeersregels van toepassing zijn voor iedereen die op een e-step rijdt.
Rijden onder invloed: bij meer dan 1,1 promille wordt dit gezien als een strafzaak ( geldboete of gevangenisstraf). Daarnaast kan een ontzegging van de rijbevoegdheid worden opgelegd. Uw vrienden hebben een boete gekregen die volgens onze informatie juist is voor de overtreding die zij hebben begaan. De Duitse justitie beoordeelt de strafmaat aan de hand van de feiten en omstandigheden, dus u moet afwachten welke straf aan u wordt opgelegd.

Hoe lang duurt het voor dat ik het rijbewijs terug krijg en waar wordt het rijbewijs naartoe gestuurd?
De politie kan twee dingen doen met uw rijbewijs:
1. het rijbewijs terugsturen naar de RDW. De RDW stuurt het rijbewijs door naar de gemeente waar het rijbewijs is geregistreerd.
2. het rijbewijs vasthouden tot de rijontzegging is opgeheven en daarna terug- sturen naar de RDW.  

Om erachter te komen wat er met uw rijbewijs gebeurd is, kunt u contact opnemen met de instantie bij wie u het rijbewijs heeft moeten inleveren.

Op onze website vindt u meer informatie over verkeersboetes in Duitsland.