Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Richtingaanwijzers op de fiets

Vraag gesteld door J. van Oudenaard op 9 februari 2023

Waarom zijn er geen richtingaanwijzers op fietsen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over richtingaanwijzers op fietsen. U wilt graag weten waarom er geen richtingaanwijzers op fietsen zijn. 

Richtingaanwijzers toegestaan

Hoewel het niet verplicht is om richtingaanwijzers op de fiets te hebben, is het sinds 1 maart 2010 wel toegestaan om richtingaanwijzers op een fiets aan te brengen en te gebruiken. Per 1 maart 2010 is art. 35 lid 5 RVV1990 gewijzigd, waardoor: "Een fiets mag zijn voorzien van twee ambergeel licht stralende richtingaanwijzers aan de voorzijde en twee aan de achterzijde.

Met deze wijziging is de wetgever tegemoet gekomen aan de wensen van de groep fietsers waarvoor het vermoeiend of pijnlijk is om een arm uit te steken om aan te geven dat zij willen afslaan. 

Niet verplicht

Richtingaanwijzers zijn niet verplicht op fietsen. De wetgever heeft gekozen voor een minimaal wettelijk kader voor de fiets. Zolang wordt voldaan aan het bepaalde in Afdeling 9 van Hoofdstuk 5 Regeling Voertuigen mag een fiets gebruikt worden op de openbare weg. 

Conclusie

Er bestaan richtingaanwijzers voor op fietsen en deze mogen worden gebruikt. Er geldt echter geen verplichting om richtingaanwijzers op de fiets te hebben. Voor fietsers die het prettig vinden om een richtingaanwijzer te gebruiken is er een ruim aanbod. Fietsers die liever de arm gebruiken om richting aan te geven kunnen dit blijven doen. 

Meer weten?

Wanneer heeft een fietser voorrang? | ANWB

ANWB - Achterlicht met signaal | ANWB Webwinkel