Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Regels voor fietsenrek op auto 

Vraag gesteld door op 20 november 2022

Wij willen volgend jaar op vakantie naar Spanje en willen de  fietsen meenemen achter op de auto d,m,v, een fietsenrek. zijn  hier speciale regels voor in Duitsland, Frankrijk en Spanje? Door deze landen rijden we namelijk om onze bestemming te bereiken

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

U bent van plan om volgend jaar naar Spanje op vakantie te gaan, en uw wilt de fietsen meenemen op een fietsenrek. Uw vraag is of hiervoor speciale regels zijn in Duitsland, Frankrijk en Spanje.

De regels voor het meenemen van de fietsen op de fietsendrager zet ik per land voor u op een rij.

Duitsland

-Fietsen mogen maximaal 40 cm aan beide zijkanten uitsteken tot een maximumbreedte van 2,55 m (de spiegels van het voertuig worden daarbij niet meegerekend).
-De fietsendrager mag niet meer dan 1,50 m naar achteren uitsteken.
-Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager zijn voorzien van een verlichtingsbalk. Voor een auto met een Duits kenteken is ook een mistlamp op de fietsendrager verplicht.

Frankrijk

-De fietsen mogen aan beide zijden niet meer dan 20 cm uitsteken.
-Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager zijn voorzien van een verlichtingsbalk.

Spanje
-Let op: Op een fietsendrager achter op een auto, camper of caravan moet je altijd een wit markeringsbord met 3 rode strepen aanbrengen. Dit geldt zelfs voor een fietsendrager zonder fietsen of een fietsendrager in ingeklapte toestand. Een dergelijk bord is onder andere verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel onder de naam Markeringsbord Italië-Spanje.
-Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager zijn voorzien van een verlichtingsbalk.

Verder geldt voor al deze landen het volgende:

Kentekenplaat en NL-sticker

-Als de fietsendrager of bagagebox op je trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van je voertuig.
-Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager of bagagebox. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen. Een NL-sticker is verkrijgbaar in de webwinkel van de ANWB.

Op onze website vindt u uitgebreide informatie over verkeersregels in Europa en alles over fietsendreagers.