Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Niet eens met de gevorderde schade

Vraag gesteld door op 23 november 2022

heb op een duitse stilstaande auto in de file achterop geren in nederland. Nu kjrijg ik van mijn verzekering te horen dat het bedrag 4100 euro is .Het ging niet hard en de auto had maar een klein krasje.Nu blijkt dat de parkeersensoor ook kapot is.Is 4100 niet erg veel geld wat het kost??

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

 

U bent achterop een auto gereden en heeft uw twijfels over de schade die wordt opgevoerd door uw voorganger. U denkt dat de schade misschien veel lager is dan wat wordt gevraagd.

Aansprakelijkheid

Als u achterop uw voorganger rijdt is er juridisch gezien het vermoeden dat u te weinig afstand heeft gehouden. U moet volgens de wet namelijk zodanig afstand houden dat u altijd op tijd tot stilstand kunt komen. De aansprakelijkheid wordt door uw verzekeraar dan al snel aangenomen. Vervolgens wordt de schade getaxeerd. Is de schade laag, dan kan wel eens worden volstaan met een offerte, maar bij een hogere schade wordt al snel een expert ingeschakeld. Deze bepaald dan de hoogte van de schade.

Uw verzekering

Als u het niet eens bent met de schadetaxatie kunt u dit aan uw verzekering doorgeven. Uw verzekering heeft vervolgens zelf de bevoegdheid om al dan niet uit te betalen of alsnog de schade nader te bekijken. Voor uw bonus malus maakt het niet uit hoe hoog de schade is die wordt uitgekeerd. Wel kan het zijn dat bij een lagere schade het aantrekkelijk kan zijn deze zelf aan de verzekeraar terug te betalen om zo uw schadevrije jaren te behouden. Vraagt u dit na bij uw verzekeraar.

Conclusie

Al met al raad ik u aan met uw verzekeraar contact op te nemen om uw twijfel aan te geven . De verzekeraar beslist daarna zelf of toch wordt uitbetaald of nader wordt gekeken naar de schade.

Meer informatie over schade na een aanrijding vindt u op onze website.