Moet garage kosten ophalen defecte voertuig betalen?
Vraag gesteld door op 2 januari 2023
Ik heb 4 weken geleden prive een bus prive gekocht bij een garage. Dit is een bus uit 2017 met 137.000 kilometer en voor rond de 17.000 euro gekocht. Bij de koop is afgesproken dat er nog controle dan wel reparatie nog moet plaatsvinden door de garage doordat hij olie lekt. Hierover is een afspraak gemaakt dat ik de auto zal brengen. Dit is 150 kilometer verder op. Op eigen initiatief heb ik echter 2 garages in de buurt bezocht en die hebben aangegeven dat dit geen klein probleem is. Dit heb ik ook al aan hem doorgegeven. Maar dit terzijde. Nu wil de bus helemaal niet meer starten. Waarschijnlijk doordat de motormanagement systeem de sleutel en de reservesleutel niet herkent. Nu is mijn vraag: Is de garage (150 kilometer verderop) verplicht om de auto op te halen op zijn kosten. Er is geen bovag garantie. Ik hoor graag wat ik juridisch kan verwachten!
Antwoord van Marlijn
ANWB Expert
U heeft onlangs een tweedehands bus gekocht (bouwjaar 2017, kooprijs circa € 17.000, kilometerstand 37.000). Bij de koop is afgesproken dat er nog controle zou plaatsvinden wegens olielekkage en dat u de bus daartoe naar de verkoper zou brengen (die 150 km van uw woonplaats is gevestigd). Nu start de bus helemaal niet meer, en wilt u weten of de verkoper verplicht kan worden de bus op zijn kosten op te halen.
Conformiteit
Een product moet voldoen aan de redelijke verwachtingen die u daarvan mag hebben (conform zijn). Welke redelijke verwachtingen u mag hebben, is afhankelijk van o.a. de aard van het gebrek, het bouwjaar en kilometrage van de auto. Hoewel de aard en omvang van het gebrek nog onbekend zijn, is het resultaat dat u de bus niet kunt gebruiken. De bus bezit zodoende niet de eigenschappen die nodig zijn voor normaal gebruik.
Om een beroep op non-conformiteit te kunnen doen, moet het gebrek bij levering al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 12 maanden na aankoop, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. De verkoper moet dan aantonen dat het gebrek bijvoorbeeld door eigen gebruik of verkeerd gebruik kan zijn ontstaan.
Rechten bij non-conformiteit
Als een product niet conform is, kunt u van de verkoper eisen dat het gebrek op zijn kosten wordt hersteld. Daarnaast heeft u op grond van artikel 7:24 BW recht op schadevergoeding. Voorwaarde hierbij is dat de schade in direct verband staat met de aansprakelijkheid van de verkoper. Als blijkt dat de bus niet conform is, en u als gevolg daarvan aanvullende schade lijdt, dan is deze schade verhaalbaar op de verkoper. Sleep-/transportkosten als gevolg van het moeten vervoeren het non conforme product staan in voldoende verband met de aansprakelijkheid van de verkoper.
Conclusie
Op grond van de wet kunt u naast herstel van de bus, eisen dat de verkoper de bus komt ophalen of anders een vergoeding van de sleep/transportkosten moet betalen. Ik adviseer u de verkoper aan te spreken tot kosteloos herstel van de auto en het (kosteloos) transporteren van de auto. Daarbij kunt u gebruik maken van ons Stappenplan klachten na aankoop.
Deel deze pagina