Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dure LED-koplamp defect, rechten autobezitter?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 januari 2023

Mijn 5 1/2 jaar oude auto heeft LED koplampen zoals nu, naar ik begrepen heb, de meeste nieuwe auto's. Bij aanschaf van de auto (toen een half jaar oud) werd gezegd dat dit type lampen niet stuk gaan. Recentelijk is helaas één van de vijf of zes LED secties in de koplamp toch kapot gegaan waardoor een deel van het dimlicht het niet meer doet. Dit schijnt niet gerepareerd te kunnen worden waardoor vervanging van de koplamp noodzakelijk is. Kosten tot mijn grote schrik 3000 euro voor één koplamp! Dat blijkt vergeleken met andere merken nog relatief laag bedrag te zijn. De lamp is dusdanig gemonteerd dat de bumper eraf moet om de lamp te kunnen (de)monteren. Ik ben waarschijnlijk niet de enige eigenaar die dit meemaakt en gaat meemaken. Mijn vraag is of ik als autobezitter vanuit consumentenrecht of wetgeving niet enige bescherming geniet tegen dit soort extreme kosten veroorzaakt door, naar mijn mening, zeer nadelige ontwerptechnische keuzes door autofabrikanten?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Een deel van een led koplamp is defecte en u vraagt wat u redelijkerwijs van de garage kan verwachten.

De koper van een auto die voorzien is van LED-koplampen wel mag uitgaan van een levensduur van 10 jaar. Nu een lamp het al op de helft heeft begeven is een compensatie aan u van 50% niet meer dan redelijk. Dat komt overeen met het voorstel dat u gedaan is.

Inderdaad is er een afspraak gemaakt dat bij auto’s vanaf 2009 conventionele verlichting door de bestuurder vervangen moet kunnen worden. Ziet u: Zelf een lampje wisselen. Echter de levensverwachting van LED’s is dat ze een autoleven lang mee gaan en is er geen mogelijkheid deze zelf te vervangen.