Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dodehoek sticker Frankrijk en fietsendrager

Vraag gesteld door H. Maas op 15 februari 2023

Vandaag gebeld met de ANWB en zij zei dat ik deze juridische vraag moet stellen omdat een eerder antwoord oud was nl. van 5-5-2021.
Achter op de camper staan fietsen, onder een hoes, op de fietsendrager. Dan is de achterste dode hoek sticker rechts niet meer zichtbaar. Immers de plaats is R en min. hoogte 0.9 m en max hoog 1.5 m. Welke plaats is nu juridisch houdbaar in Frankrijk om dan de sticker te plaatsen? Als ik dan 3 magnetische stickers gebruik is dat dan ook juridisch houdbaar volgens de Franse wet?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over het gebruik van de dodehoek sticker in Frankijk. U wilt graag achter op u (zware) camper een of meerdere fietsen op een fietsendrager vervoeren. Ter bescherming van de fietsen tegen de weersinvloeden maakt u gebruik van een hoes. Hierdoor is de dodehoek of ‘Angles Mort’ waarschuwingssticker op de achterzijde van uw camper niet meer goed zichtbaar/leesbaar. U wilt graag weten waar en hoe u de sticker voor de achterzijde van het voertuig in dit geval moet gebruiken.

Regelgeving Frankrijk

De regelgeving omtrent het gebruik van de dodehoek sticker in Frankrijk is niet geheel eenduidig. Enerzijds blijkt uit diverse bronnen dat de dodehoek stickers op specifieke plaatsen op het voertuig moeten worden aangebracht. Anderzijds geldt dat de regelgeving voorschrijft dat de borden of stickers moeten worden aangebracht op een wijze die is aangepast om een zo groot mogelijke zichtbaarheid te waarborgen, met name voor fietsers, voetgangers en gebruikers van persoonlijke mobiliteitshulpmiddelen.

Aanhangwagens en lastdragers

Uit de regelgeving in Frankrijk blijkt niet dat er bij gebruik van een aanhanger, naast de markering op het trekkende voertuig, ook markeringen van de dodehoek op de aanhanger of lastdrager geplaatst moeten worden. Er is geen informatie beschikbaar over de situatie waarin een aanhanger of lastdrager de zichtbaarheid van de dodehoek sticker op de achterzijde van het voertuig beperkt.

Praktische oplossing

Een mogelijke oplossing voor het probleem met de zichtbaarheid van de sticker aan de achterzijde van het voertuig, is om de sticker in ieder geval zo ver mogelijk aan de rechterkant van de achterzijde van het voertuig te plaatsen. Ook kunt u overwegen om de hoes voor de fietsen niet te gebruiken. Beperken de fietsen dan nog steeds (ernstig) de zichtbaarheid van de sticker aan de achterzijde dan kunt u overwegen een extra sticker te gebruiker op de achterzijde van aanhanger of lastdrager. Op die manier voldoet zowel de voertuigcombinatie als het trekkende voertuig als zodanig aan de gestelde eisen.  

Meer weten?
Dodehoeksticker in Frankrijk verplicht| ANWB
Dode hoek sticker camper + aanhanger in Frankrijk (anwb.nl)