Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dode hoek sticker camper + aanhanger in Frankrijk

Vraag gesteld door op 18 februari 2021

Ik heb een camper van 3850 kilo en moet dus 3 stickers plakken. Maar ik heb achter mijn camper een aanhang wagen met daarop mijn auto. Moet hier ook de 3 stickers geplakt worden?  

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een camper (van meer dan 3500 kg) en een aanhangwagen. U vraagt zich af of u op de aanhangwagen ook stickers moet plakken.

Vanaf 1 januari 2021 is er in Frankrijk een wet van kracht die bepaalt dat er dodehoekstickers aangebracht moeten worden op alle voertuigen boven de 3500 kg. Omdat uw camper een gewicht van 3850 kg heeft, is dat ook voor u verplicht.

Naast het feit dat de wet omstreden is en mogelijk nog aangepast gaat worden, staat er weinig concrete informatie of en zo ja, waar de stickers geplaatst moeten worden, wanneer er - naast de camper - ook nog sprake is van een aanhanger of trailer.

Nergens kunnen we informatie terugvinden dat er bij gebruik van een aanhanger (naast de 3 stickers op de camper) ook nog 3 stickers op de aanhanger geplaatst moeten worden. Maar in de geest van de wet lijkt het ons verstandig om een extra sticker ergens aan de achterzijde van de aanhanger te bevestigen. Hiermee laat u zo goed mogelijk uw zichtbaarheid en juiste intentie zien.

De juiste plek van de sticker aan de achterzijde is: rechts van het midden op 90 tot 150 cm boven de grond. Mocht dit technisch niet haalbaar zijn, dan mag de sticker ook op andere plek bevestigd worden.

Hier leest u nog wat meer tips over het gebruik van de dodehoek stickers.

Mocht er aanvullende of duidelijker informatie komen omtrent dit onderwerp, dan zullen we zo snel als mogelijk op onze website plaatsen.