Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De interval voor vervanging van mijn distributieriem is vervroegd. Klopt dit wel?

Vraag gesteld door J.v.d. Veen op 12 maart 2023

Ik ben net bij de garage geweest voor update hlx/rembekrachtiging
Daar word nu gezegd dat ingeval van distributie riem van 175000 naar 100000 is gegaan klopt dit of willen ze geld verdienen
Gr jh vd veen  

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U bent bij de garage geweest in verband met een update (terugroepactie) voor de rembekrachtiging heeft een Citroën c4. U wilt graag weten wanneer de distributieriem vervangen moet worden omdat garage aangeeft dat de oorspronkelijke interval is vervroegd.

Vervanging

Oorspronkelijk moet de riem vervangen worden bij 175000 km of 10 jaar. Het gaat om wat het eerste wordt bereikt. In verband met het feit dat deze specifieke riem nogal eens voor problemen zorgt in verband met slijtage (waaronder mogelijk de rembekrachtiging) wordt nu het advies gegeven om de riem bij 100000 of 6 jaar preventief te vervangen. Als de riem inderdaad slijtage vertoond kan dit namelijk gevolgen hebben voor andere onderdelen. De vervroegde interval is om eventuele problemen te voorkomen. 

Tegemoetkoming

Als koper mocht u bij aankoop ervan uitgaan dat de riem 175000 km of 10 jaar mee zou gaan. Als u de riem eerder moet vervangen wordt u eerder met de kosten voor vervanging geconfronteerd. Voor deze kosten kunt u de verkoper aanspreken. De riem voldoet namelijk niet aan wat u als koper mag verwachten. De problemen worden veroorzaakt door de riem zelf.  De dealer moet u daarom flink tegemoetkomen in de kosten voor vervanging.
Bij vervanging tot 6 jaar en 100000 km vergoed de importeur de volledige kosten als de auto volgens fabrieksvoorschrift is onderhouden. Dit mag ook bij een andere garage dan een officiële dealer zijn gebeurd. Voor eventuele gevolgschade aan andere onderdelen is de dealer volledig aan te spreken.

Aangezien wij hier veel vragen over krijgen geven wij uitgebreide informatie op onze website. Leest u daarom ook: 'Problemen puretech motoren'