Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De distributieriem van onze Opel moet eerder vervangen worden. Wie betaalt de kosten?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 maart 2023

er is een terug roepactie van Opel voor de distrubitieriem wij zijn hiervoor naar de opel dealer geweest en hebben contact opgenomen met Opel Nederland wij hebben een Opel crossland die hier onder valt zowel de garage en Opel Nederland willen niet de kosten op zich nemen, om dit te vervangen nu hebben we contact gehad met kassa die vertelden dat jullie ook bij de uitzending van 18 maart aanwezig zijn wij kunnen hierbij helaas niet aanwezig zijn maar onze auto valt wel degelijk onder deze terugroepactie vanwege de weinige kilometers op onze auto wat kunnen wij nu nog verder doen hun advies is op jullie te contacten we laten de riem op 22 maart op eigen kosten vervangen de garage heeft ons zo bang gemaakt dat we dit maar doen kunt u ons hierin verder helpen ?

Merk: opel crossland
Type: opel crossland
Bouwjaar: 18-01-2018
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 110

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Er is een terugroepactie voor uw auto, een Opel Crossland. De distributieriem moet voortijdig vervangen worden. Zowel Opel Nederland als de dealer willen de kosten hiervan niet op zich nemen.

Vervanging

Oorspronkelijk moet deze riem vervangen worden bij 175000 km of 10 jaar. In verband met het feit dat deze specifieke riem nogal eens voor problemen zorgt als gevolg van slijtage en invloed kan hebben op de remweg en andere onderdelen, is het advies nu om de riem bij 100000 of 6 jaar te vervangen. 

Dealer

Als koper mocht u bij aankoop ervan uitgaan dat de riem 175000 km of 10 jaar mee zou gaan. Nu de riem eerder moet worden vervangen krijgt u eerder te maken met grote onkosten. Voor deze kosten kunt u wel degelijk de verkoper aanspreken. De riem voldoet namelijk niet aan wat u als koper mag verwachten. De reden van de vervanging ligt in de riem zelf. Als u de auto bij de dealer heeft gekocht, dan is deze als verkoper aan te spreken voor de kosten van vervanging en moet u daarom flink tegemoetkomen.

Importeur

Als de riem voor 6 jaar en 100000 km vervangen moet worden worden de kosten volledig vergoed door de importeur als de auto volgens fabrieksvoorschrift is onderhouden. Dit mag ook bij een andere garage dan een officiële dealer zijn gebeurd. Voor eventuele gevolgschade aan andere onderdelen is de dealer volledig aan te spreken.

Conclusie

Gaat u dus terug naar uw verkoper/dealer en maakt u vooral geen afspraak bij een andere garage. De verkoper moet dit voor u oplossen en mag u niet zomaar afschepen. Laat u de riem elders vervangen, dan verliest u mogelijk uw rechten. 

Aangezien wij hier veel vragen over krijgen geven wij uitgebreide informatie op onze website. Leest u daarom ook: 'Problemen puretech motoren'

Wij horen graag of de dealer of importeur u toch tegemoetkomen.