Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanpak aanrijding met Belgische auto in Nederland

Vraag gesteld door A. Verhoef op 20 januari 2023

Op 17-01-'23 heeft een Belgische auto mij aan achterzijde aangereden, een kop-staart botsing. Alles correct afgehandeld, schadeformulier doorgestuurd naar mijn autoverzekering de FBTO.
Vervolgens melden zij dat ze niks voor me kunnen doen/helpen want ik heb maar een WA-plus verzekering en het gaat om een buitenlands kenteken. Het ongeluk is in Maastricht gebeurd en ik was niet schuld .Mijn auto is wel total -loss . De  vriendelijke medewerkster van FBTO raadde mij rechtsbijstand aan, alleen heb ik die niet! Hoe kan ik dit het beste aanpakken om de schade te verhalen bij de belgische verzekering KBC?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Op 17 januari bent u in Limburg van achteren aangereden door een Belgische auto. Het schadeformulier heeft u samen ingevuld en u heeft dit opgestuurd naar uw autoverzekering. Uw auto is total loss. Omdat u WA-plus verzekerd bent, kan uw autoverzekeraar u echter niet helpen bij het verhalen van de schade en ook bent u niet verzekerd voor rechtsbijstand. Uw vraag is wat de beste aanpak is om de schade te verhalen op de Belgische tegenpartij. 

Wat vervelend dat u bent aangereden. Hopelijk heeft u zelf geen lichamelijke klachten overgehouden aan de aanrijding. 

Het verhalen van schade op een buitenlandse verzekeringsmaatschappij werkt als volgt:

Nederlandse vertegenwoordiger van verzekeringsmaatschappij

De schade is veroorzaakt door een Belgische tegenpartij binnen Nederland. Er is hier sprake van Nederlands recht. U kunt op grond van Europese regelgeving een Nederlandse vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar aanspreken. Alle verzekeringsmaatschappijen binnen de Europese Unie hebben namelijk zo'n vertegenwoordiger in Nederland. Welke verzekeringsmaatschappij dat is, is op te zoeken op de site van het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars.   

De Nederlandse vertegenwoordiger van de Belgische KBC is 
Achmea (Interpolis) Schadeverzekeringen
Postbus 90106
5000 LA TILBURG
Nederland
Telefoon 013-4621816
Email buitenland@achmea.nl

Taakvertegenwoordiger

U moet de vertegenwoordiger aansprakelijk stellen, op dezelfde wijze als bij een Nederlandse tegenpartij. De vertegenwoordiger neemt contact op met de Belgische verzekeraar en moet voor de schadeafwikkeling toestemming hebben van de Belgische verzekeraar. De afwikkeling duurt hierdoor vaak wel langer.

Op onze website vindt u meer informatie over aanrijding met een buitenlandse tegenpartij en een stappenplan.