Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorrang bij wegversmalling

Vraag gesteld door op 4 november 2022

Bij een wegversmalling heeft degene die het eerst aanwezig is voorang maar als er meer auto’s achter elkaar aankomen hebben die dan ook allemaal voorrang? Deze autos komen aan bij de vesmallng terwijl juj er al staat.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

U verleent voorrang aan een tegemoetkomende auto die eerder dan u arriveert bij een wegversmalling. Uw vraag is of u dan de auto' s die erachter aan komen dan ook allemaal voorrang moet verlenen.

Als er geen verkeersborden staan en als de wegversmalling aan beide kanten gelijk is, geldt er geen bijzondere voorrangsregeling bij een wegversmalling. Het vraagt oplettendheid van beide bestuurders en het dwingt beide bestuurders ertoe om de snelheid te verminderen. Het wordt aan de verkeersdeelnemers zelf overgelaten om te regelen wie het eerst de wegversmalling passeert. Het is gebruikelijk dat degene die het eerst bij de wegversmalling komt, als eerste door kan rijden. In geval van twijfel is het verstandig de ander voor te laten gaan. Het maken van oogcontact is hierbij van belang. Het blijft kijken wat de ander doet, wat ook geldt voor de erachter rijdende auto's.