Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Campingplaats aanvraag verwerkt als boeking

Vraag gesteld door A. Hoekstra op 2 oktober 2022

nadat ik bij camping het geuldal uit meersen informatie had opgevraagd of ze nog een kampeerplaats vrij hadden half juni 2022 werdt dat bevestigend beantwoord,of ik even mijn gegevens wilde opsturen per mail en de datum erbij moest vermelden,dat gedaan te hebben via een mail kreeg ik per omgaande een rekening voor de periode .Ikging niet akkoord met hun prijs en bedankte netjes af,nu krijg ik een anuleringsaanmaning terwijk ik absoluut niet geboekt heb alleen informatie opgevraagd .Wat zijn mijn kansen om hier onderuit te komen?
 

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

 

U heeft bij een camping informatie opgevraagd en nu blijkt dat de camping er van uit gaat dat er een overeenkomst is gesloten. U vraagt wat uw rechten en kansen zijn om onder de reservering uit te komen.

De overeenkomst

Het uitgangspunt is dat er een overeenkomst is gesloten als er een akkoord is op de belangrijkste zaken. Verder is een overeenkomst vormvrij. Dat houdt in dat ook een mondelinge overeenkomst bijvoorbeeld bindend is. Het komt dan vooral neer op de gevoerde gesprekken en wat u en de camping daaruit mochten opmaken.

Het aantonen van de overeenkomst

De camping zal moeten aantonen dat er inderdaad sprake is van een overeenkomst. Dat kan bijvoorbeeld als er voldoende gegevens beschikbaar zijn om een boeking te maken, zoals bijvoorbeeld uw persoonlijke gegevens, de periode en het aantal personen. In uw geval is dat wel aan de camping doorgegeven. De vraag is dan vervolgens of u kunt aantonen dat dit alleen is verstrekt voor opvragen van informatie en dus niet om te boeken.

Als uit de mailwisseling duidelijk blijkt dat het om het vragen van informatie gaat, en dus niet een directe boeking, dan mag de camping niet zomaar dit als boeking plaatsen. De inhoud van de mailwisseling en wat verder als bewijs kan worden overlegd zal bepalen wat de verdere mogelijkheden zijn.

Conclusie

Kan uw aanvraag inderdaad worden gezien als verzoek om een plaats te reserveren op uw naam, dan is er een overeenkomst gesloten. In dat geval zult u inderdaad annuleringskosten moeten betalen als u toch niet wilt gaan. Is het een Recron camping, dan kunt uw zaak voorleggen aan de Geschillencommissie Recreatie als u er met de camping niet uitkomt.