Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeerde tolpoort genomen in Italië

Vraag gesteld door op 28 augustus 2022

Door de navigatie werd ik in Italie naar een tele pass poortje geleid. Ik heb geen telepass en ben maar doorgereden. Terug was geen optie, was dan spookrijder geworden.
Wat kan ik nu verwachten en hoe te handelen dan?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


In Italië bent u door de telepass poort gereden. Uw vraag is wat u kunt verwachten en hoe u het beste kunt handelen.

Tol niet betaald

Heeft u de tol niet voldaan dan hebben wij hierover de volgende informatie:
-Wanneer je bij een tolpoort niet betaalt of kunt betalen, gaan de slagbomen na korte tijd toch open. Je krijgt dan een ticket waarop staat ‘mancato pagamento’ en ‘toll unpaid’.
-Je kunt daarna alsnog binnen 15 dagen de tol betalen, onder meer bij een bemande tolpoort of een Punto Blu (blauwe stip of Telepass: of online na 24 uur online via autostrade.it/en/rmpp.
-Wie de tol niet binnen 15 dagen betaalt, kan thuis een naheffing verwachten, meestal verstuurd door een incassobureau, bijvoorbeeld Nivi S.p.A. of het European Municipality Outsourcing (EMO). Let op: Soms komt die naheffing pas maanden of zelfs jaren later.
-Contact- en betalingsgegevens staan in de brief. Je kunt bezwaar indienen als je vindt dat de naheffing onterecht is opgelegd.
Betaal je de naheffing niet binnen de gegeven betalingstermijn, dan kan er een boete worden opgelegd.

Conclusie

Bent u nog in Italië en is het minder dan 15 dagen geleden dan is het raadzaam om bij een tolwegservice punt: Punto Blu langs te gaan en de tol daar te betalen. Bent u al terug in Nederland en het is minder dan 15 dagen geleden, dan vindt u via de website van autostrade.it de procedure hoe u dit kunt betalen.

Op onze website vindt u meer informatie over tol in Italië.