Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Naheffing tol uit Italië na 8 jaar, mag dat?

Vraag gesteld door W.G. Takken op 28 juli 2022

Gisteren kreeg ik een brief van Nivi met het verzoek tol te betalen voor een stukje snelweg bij Como waar ik in 2014 zou hebben gereden. Tolbedrag 2.20 euro, rente(!) 2.63 euro en 16.05 euro incassokosten, totaal 20.88 euro. Ik vind het volslagen belachelijk dat je acht jaar na dato nog een tolbedrag van 2.20 euro wil gaan innen. Komt nog bij dat ik daar, hoewel de kentekengegevens wel kloppen,  volgens mij helemaal niet geweest ben; wij zijn vanuit Toscane onder Milaan door naar de westoever van het Lago Maggiore, Stresa, gereden, niet via Como dus. Maar wat moet ik met zo'n verhaal?
 

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

 

U heeft een naheffing ontvangen van tol uit Italië. Het betreft een gedraging uit 2014, dus 8 jaar geleden. U vraagt of u dit moet betalen.

Ik kan mij voorstellen dat dit zo lang geleden is dat u niet meer weet of u daar nu wel of niet bent geweest. Helaas is het zo dat dit een naheffing betreft van een Tolmaatschappij die valt onder een civiele vordering. Hierbij gelden niet de termijnen die wel gelden voor boetes. Het is immers geen boete. Er gelden dan ook andere regels.

De verjaringstermijn van deze vordering is 10 jaar. De naheffing hoeft niet aangetekend te worden verstuurd. Kunt u aantonen dat u deze tolweg niet hebt gebruikt op het betreffende tijdstip, dan kunt u wel bezwaar maken tegen de vordering.

De vordering is dus nog wel binnen de geldende termijn van 10 jaar opgestuurd. Het incassobureau kan echter in Nederland geen betaling afdwingen. In Italië zelf kan betaling wel worden afgedwongen, dus gaat u nog naar Italië, dan is betalen niet onverstandig.

Hier leest u meer informatie over naheffing van tol in Italië.