Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Naheffing niet betaalde tol Italië

Vraag gesteld door op 10 juli 2022

Wij hebben 9 juli 2022 van Nivi uit Firenze een boete ontvangen omdat wij een tolstation zijn gepasseerd zonder te betalen. tolgeld bedraagt 0,90 2,59 rente en 13,70 incaso-en procedurekosten voor Nivi S.p.a. totaal 17,19 euro. We zijn in 2019 in Italië geweest, maar hebben voor zover we weten geen tolpoortje gemist. Dit is na 3 jaar het eerst wat we er over horen.
Wat te doen met deze boete?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


Op 9 juli heeft u een boete van Nivi S.p.a. uit Florence ontvangen voor het passeren van een tolpoort zonder te betalen. Voor zover u weet heeft u geen tolpoortje gemist. Bovendien is het 3 jaar geleden. U wilt weten wat u moet doen met deze boete.

Onopgemerkte ticket

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat u, onbedoeld, niet betaald heeft voor een bepaald toltraject. Het kan ook voorkomen dat de betaling niet goed is gegaan en dat u dat destijds niet heeft opgemerkt. De slagbomen bij het betaalpunt gaan verplicht na een bepaalde tijd open. Ook als u niet betaald heeft, gaat de slagboom open. Op dat moment wordt wel een ticket uitgeprint, “mancato paramento”, waarop staat aangegeven “unpaid tol”. Op dit ticket staat aangegeven hoe u alsnog, zonder bijkomende kosten, het tolbedrag binnen 15 dagen kunt betalen. Helaas wordt in de praktijk soms doorgereden zonder dat dit ticket wordt opgemerkt. 

Naheffing

Wordt niet binnen 15 dagen alsnog betaald bij een Punto Blu-service punt dan bent u in verzuim. Dat betekent dat naast het verschuldigde tolbedrag, rente en incassokosten in rekening worden gebracht. Dit zijn vaste bedragen. Het maakt voor de hoogte van deze kosten dus niet uit of u de naheffing snel ontvangt of, zoals in uw geval, na lange tijd. 
Er is hier dus (nog) geen sprake van een boete, maar het betreft een naheffing. 

Verjaring en incasso

Deze naheffing is een civiele vordering. De verjaringstermijn is 10 jaar. Als u niet op tijd betaald, kan de vordering worden gestuurd naar de politie. U kunt dan naast de vordering een boete opgelegd krijgen. Deze boete ligt tussen de 85 en 338 euro. 

Bezwaar maken

Het heeft alleen zin om bezwaar te maken als u kunt bewijzen dat de naheffing ten onrechte is verstuurd. Bijvoorbeeld als u wel heeft betaald, u niet ter plaatse bent geweest, een verkeerd bedrag wordt gerekend of u slechts een deel van het traject heeft afgelegd. Dit kunt u onder andere aantonen met een bankafschrift of bewijs van een hotelovernachting. 
Is er sprake van een bijzondere situatie, of heeft u vragen, neem dan contact op met Nivi S.p.a. zelf. De contactgegevens vindt u in de correspondentie.

Conclusie

Als u gebruik heeft gemaakt van de tolweg en niet of onvoldoende heeft betaald, dan kunt u een naheffing, vermeerderd met wettelijke rente en incassokosten ontvangen. Deze naheffingen hebben een verjaringstermijn van 10 jaar en zijn dus nog niet verjaard. Betaalt u de naheffing niet op tijd, dan kan een boete volgen. Ik raad u aan om op het betaalverzoek in te gaan, tenzij u kunt aantonen dat de tol (gedeeltelijk) ten onrechte wordt nageheven. 

Meer informatie over tol in Italië vindt u op onze website.