Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kan ik bewijzen dat ik vijf jaar geleden tol heb betaald in Italië?

Vraag gesteld door op 6 september 2022

Onlangs kreeg ik een naheffing van tol uit Italie uit 2014. Ik kon bezwaar maken als ik (bv) kon aantonen dat ik wel betaald heb. Ik betaal in de regel dit soort zaken met mijn creditcard. Echter mijn bank vertelde mij dat creditcardgegevens niet langer dan 5 jaar bewaard worden. Dat zou (in Nederland) een wettelijke regel zijn. Hoe kan ik dan aantonen dat ik wel betaald heb? Ik vind de naheffing dus onredelijk Wat moet ik doen? Ik lees op de website dat zo'n naheffing pas na 10 jaar verjaart. Maar dan is dat dus strijdig met (Nederlandse) wetgeving.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

U heeft een naheffing ontvangen uit Italië. U zou in 2014 geen tol hebben betaald. U kunt dit niet nakijken omdat uw creditcardmaatschappij deze gegevens niet meer kan inzien.

10 jaar
In Italië kan nog 10 jaar een naheffing voor niet betaalde tol worden verstuurd. De wetgeving van het land zelf is hiervoor bepalend. Het lastige van deze lange termijn is inderdaad dat bewijs van betaling soms niet of moeilijk te leveren is. Uw creditcardmaatschappij geeft aan uw bankgegevens niet meer te kunnen inzien. Mogelijk zijn de gegevens wel gearchiveerd? U zou dit nog bij uw creditcardmaatschappij kunnen navragen.

Bezwaar maken
Zonder bewijs van betaling is het over het algemeen niet zinvol om bezwaar te maken tegen een naheffing. U kunt wel contact opnemen met de instantie waar u bericht van heeft ontvangen om aan te geven dat u simpelweg het bewijs van betaling niet meer kunt leveren. U kunt de de mail van uw creditcardmaatschappij gebruiken om dit aan te tonen. Hopelijk is de betreffende instantie dan toch bereid om hier rekening mee te houden.

Meer informatie over naheffing voor tol uit Italië vindt u op onze website.