Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe aantonen dat mijn auto niet op de plaats van de overtreding is geweest

Vraag gesteld door op 17 augustus 2022

Ik heb een beschikking ontvangen voor onnodig toeteren in Leeuwarden. Op de betreffende datum ben ik niet in Leeuwarden geweest (ik was - alleen- thuis in Hoofddorp en mijn auto ook). Ik moet uiterlijk over een week bezwaar maken.

Aantonen dat ik thuis was wordt al moeilijk (ik zie het op mijn Google-tijdlijn). Hoe kan ik aantonen dat mijn auto NIET in Leeuwarden was? 

Het maakt het (voor mij persoonlijk) extra vreemd omdat dat ik wel een link met Leeuwarden heb, mijn dochter studeert daar.
Ik ben ongeveer een maand later op een ander tijdstip wel in Leeuwarden geweest.
De enige die heel incidenteel mijn auto wel eens geleend heeft is mijn dochter. In de betreffende periode rond de datum van de overtreding echter niet, zij had toen enkele weken de auto van haar moeder mee, dat kunnen zij bevestigen.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert


U heeft een boete gekregen voor een verkeersovertreding in Leeuwarden. U bent die dag niet met uw auto in Leeuwarden geweest, maar gewoon thuis. U wilt weten hoe u kunt bewijzen dat u op het moment van overtreding dat u toen thuis was.

Bewijs

Het is lastig om te bewijzen dat de overtreding niet met uw auto is begaan. In principe bent u aansprakelijk voor de overtreding die met uw auto is begaan. U kunt proberen om bijvoorbeeld met een foto van in uw straat geparkeerde auto, een verklaring van de buren aan te tonen dat uw auto op het moment van overtreding uw auto 'thuis' was. Of wellicht heeft u toen getankt en kunt u met het bonnetje aantonen dat uw auto op het moment van overtreding niet in Leeuwarden was. Het zou ook zo kunnen zijn dat er een fout is gemaakt bij noteren van het kenteken. 

Of uw bezwaar dat uw auto op het moment van overtreding niet in Leeuwarden was, gehonoreerd wordt, kan ik helaas niet zeggen. De Wet Administratiefrechtelijke Handhaving Verkeersvoorschriften heeft slechts een drietal redenen op grond waarvan de Officier van Justitie de beschikking vernietigt. Wijst de Officier van Justitie uw bezwaar af, dan kunt nu nog in beroep bij de kantonrechter.

Meer informatie over bezwaar en beroep vindt u op onze website.