Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Eigen risico huurauto onterecht in rekening gebracht? 

Vraag gesteld door Y. Guntermohr op 17 augustus 2022

Maandag 15 augustus heb ik n auto gehuurd op Kreta met n volledige dekking all risk. Nu heb ik door eigen toedoen schade aan de huurauto. De autoverhuurmaatschappij service holidays wilde mij €700 eigen risico laten betalen. Omdat in het contract niets staat van eigen risico bij eigen schuld (er staat nergens eigen risico bedrag beschreven) ging ik hier tegen in. Uiteindelijk kon ik €500 betalen. Uiteindelijk heb ik dit moeten doen en heb betaald met mijn creditcard. Dit bedrag staat nog steeds gereserveerd bij de ING. Wat zijn de juiste juridische stappen om mijn onterecht betaalde €500 terug te krijgen ?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert


U heeft op Kreta een auto gehuurd en schade aan de huurauto veroorzaakt. De verhuurder wilde u een eigen risico van € 700 in rekening brengen. U heeft hiertegen bezwaar gemaakt omdat er geen eigen risico was overeengekomen. Daarop kon u € 500 betalen met uw credit card.
U vraagt zich af of en hoe u dit bedrag kunt terugvorderen van de autoverhuurder.

Eigen risico

U bent als huurder verplicht de huurauto onbeschadigd in te leveren. Tegen eventuele schade kan men zich (casco) verzekeren; er kunnen daarbij wel eventuele uitsluitingen gelden. De cascoverzekering kent meestal een eigen risico. Dat is het bedrag dat de huurder (maximaal) zelf moet betalen bij eventuele schade aan de huurauto.

Over het algemeen wordt dit eigen risico vermeld in de huurovereenkomst en/of de algemene voorwaarden. Als er in uw geval geen eigen risico is overeengekomen, dan kan dat niet in rekening worden gebracht. U heeft het eigen risico echter wel betaald/laten reserveren via de creditcard. Daarmee bent u feitelijk akkoord gegaan met het eigen risico, tenzij u bij de betaling uitdrukkelijk (op schrift) alle rechten heeft voorbehouden.

Betwiste betalingsregeling

U kunt bij uw creditcard maatschappij een beroep doen op de ‘betwiste betalingsregeling’. De creditcard maatschappij doet dan onderzoek of het bedrag inderdaad door de autoverhuurder ingehouden mocht worden. Als zij tot de conclusie komen dat het bedrag ten onrechte is ingehouden, dan wordt het bedrag niet afgeschreven. Stuurt u wel bewijs mee, zoals de huurovereenkomst, de algemene voorwaarden en het bewijs dat u de betaling heeft gedaan onder voorbehoud van alle rechten.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina Auto huren in het buitenland