Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bussgeldbescheid Duitsland

Vraag gesteld door J. Gras op 5 september 2022

na het tanken reed ik in Duitsland weg naar de snelweg.
toegestane snelheid 60km/h Ik reed 87km/h
gevolg boete 178,50 euro
onlangs ontving ik een aangetekend schrijven wegens Buszgeldbescheid.
Moet ik hierop reageren? Ik heb al betaald.
Hoe komt men aan mijn gegevens zoals geboorteplaats en geboorte datum ?
Hoe zit dit met privacy?
Wat zijn de consequenties als ik niet reageer?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

In Duitsland heeft u met een snelheid van 87 km/h gereden, waar 60 km/h was toegestaan. Ter plaatse heeft u een boete betaald van € 187,50. Onlangs ontving u een aangetekende brief wegens Bussgeldbescheid. Uw vraag is of u verplicht bent uw gegevens door te geven.

Boete

Als je in het buitenland een verkeersovertreding begaat, dan kun je een ter plekke bekeurd worden of de boete later thuis op de mat ontvangen. Ter plekke moet er vaak direct betaald worden. Dit is in veel gevallen een waarborgsom. De uiteindelijke boete wordt later vastgesteld en ontvang je meestal per post thuis.

Gegevensuitwisseling

Op grond van internationale en Europese wetgeving is het mogelijk dat opsporingsinstanties de gegevens uit kentekenregisters onderling uitwisselen. Deze informatie wordt opgevraagd via de RDW.

Boeteafhandeling

-Voor ernstige(r) overtreding wordt een Bussgeldbescheid opgesteld. Doorgaans betreft het overtredingen met een boete van meer dan € 55.
- Meestal wordt met het Bussgeldbescheid een Anhörungsbogen of Zeugenfragenbogen meegestuurd. Invullen van een formulier is niet verplicht, behalve de personalia. Beide formulieren moeten wel worden teruggestuurd.  

Rijverbod

Voor een aantal overtredingen wordt naast een boete ook een rijverbod opgelegd. Van het opleggen van een rijverbod kan worden afgezien, in welk geval het boetebedrag wordt verdubbeld.

Puntenrijbewijs

Duitsland kent een strafpuntensysteem dat ook geldt voor buitenlanders.
Alleen voor verkeersovertredingen met een boete vanaf € 60 of verkeersmisdrijven worden 1 tot 3 strafpunten toegekend.
Als een ontzegging van de rijbevoegdheid of een rijverbod wordt opgelegd aan de hand van dit systeem, geldt dat alleen in Duitsland.

Conclusie

De Duitse instantie is bevoegd om uw gegevens bij de RDW op te vragen aan de hand van het kenteken. Het vragenformulier moet u wel terugsturen. Het kan zijn dat u ter plaatse een waarborgsom heeft betaald. Later ontvangt u de officiële boete dan thuis. Daarnaast is het mogelijk dat de bestuurder een ontzegging van de rijbevoegdheid en/ of strafpunten krijgt opgelegd. 

Op onze website vindt u meer informatie over verkeersboete uit Duitsland.