Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Anhörung ontvangen uit Duitsland

Vraag gesteld door C. v.d. Schoot op 12 juli 2022

Anhörung in Bußgeldverfahren
Krijg bericht met foto van mijzelf over te weinig afstand op Autobahn . 99 km snelheid, 21 meter afstand . Rij duidelijk in een rij auto’s die allemaal de rechterrijbaan inhalen . Moet formulier invullen.
Wat nu ; is er een verplichte afstand in Duitsland? Geldt die ook als je op andere rijbaan met zijn allen sneller rijdt? Waarom moet ik deze keer formulier invullen ( waarop trouwens deels foutieve naam staat)? Wat is volgende stap , wat is hoogte eventuele boete ( afstand 21 meter, terwijl 22 minimum was) .

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


U heeft in Duitsland op de autobaan te weinig afstand op uw voorganger gehouden en hiervoor heeft u een vragenformulier, 'Zeugenfragenbogen' ontvangen. Het formulier moet u ingevuld terugsturen en u vraagt zich af waarom. Ook wilt u weten of er in Duitsland een verplichte afstand is op de voorganger en wat de hoogte is van een boete. 

In Duitsland is alleen degene die de auto op het moment van de overtreding bestuurde, strafbaar. Daarom heeft u een 'Zeugenfragenbogen' ontvangen. Het formulier moet naar waarheid worden ingevuld en uw persoonsgegevens moeten correct zijn. U bent niet verplicht om een verklaring af te leggen. Nadat het formulier is ontvangen, wordt de boete toegestuurd. 
Volgens de ' Bussgeldkatalog '  geldt bij: 

- Abstand weniger als 5/10 des halben Tacho­wertes een boete van €

75 

 

en 1 strafpunt in het verkeer.

De afstand tot de voorganger is ongeveer de helft van de aangegeven waarde op de snelheidsmeter: dus bij een snelheid van 100 km/h is de veilige afstand tot de voorganger 50 km/h ( de helft van de gereden snelheid volgens de snelheidsmeter).
Er wordt dus uitgegaan van de gereden snelheid.

Meer informatie over boetes in Duitsland vindt u op onze website.