Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanhangwagen achter camper met rijbewijs BE

Vraag gesteld door E. Scholtes op 15 september 2022

Ik heb rijbewijs BE en mag dus een camper rijden tot max. 3500 kg. Mag ik achter de camper nog een aanhangwagen trekken als de camper tot maximaal gewicht beladen is.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

 

U wilt een volgeladen camper (tot 3500 kg) met daarachter een aanhanger besturen. U bent houder van het rijbewijs BE en wilt graag weten of u deze voertuigcombinatie mag besturen.

Rijbewijs B

De houder van een rijbewijs categorie B mag een auto besturen waarvan de toegestane massa niet meer 3500 kg is en dat zitplaats biedt aan maximaal 8 personen (zonder de bestuurder). Het trekkende voertuig mag vervolgens een aanhangwagen trekken van maximaal 750 kg. Ook is het toegestaan om een zwaardere aanhangwagen te trekken dan 750 kg onder de voorwaarde dat het totaalgewicht van de combinatie dan maximaal 3500 kg is.

Maximum toegestane massa

Bij het berekenen van het gewicht van de aanhangwagen en van het trekkend voertuig wordt steeds uitgegaan van de maximum toegestane massa volgens het kenteken, dat is het leeg gewicht van het voertuig + het laadvermogen. Een lege aanhangwagen van met een maximum toegestane massa van >3500 kg, is zodoende altijd te zwaar voor rijbewijscategorie B.

Rijbewijs BE

De houder van het rijbewijs BE mag een combinatie besturen van een auto (tot 3500 kg en/of maximaal 8 zitplaatsen excl. bestuurder) met een aanhangwagen met een maximum toegestane massa tot 3500 kg besturen. Indien het rijbewijs BE is behaald vóór 19 januari 2013 geldt er geen maximum voor het maximum toelaatbare gewicht van de aanhanger en voor het totaalgewicht van de combinatie.

Maximum trekgewicht

Uit het kentekenregister blijkt tot welk gewicht het specifieke voertuig maximaal mag trekken (geremd en ongeremd). Het werkelijk gewicht van de aanhangwagen mag nooit zwaarder zijn dan het gewicht dat maximaal getrokken mag worden door het trekkende voertuig.

Veilige combinatie

Naast de eisen aan de bestuurder van een voertuigcombinatie (welke combinatie mag de houder van het rijbewijs BE, besturen) en de eisen aan het voertuig (welke gewicht mag maximaal gekoppeld worden) is het ook belangrijk dat met de combinatie veilig aan het verkeer kan worden deelgenomen. Het totaal gewicht van een voertuigcombinatie zou zo verdeeld moeten worden dat de aanhangwagen altijd minder zwaar is dan het trekkende voertuig.

Conclusie

Als houder van het rijbewijs B bent u bevoegd tot het besturen van personenauto’s met een maximum toegestane massa tot 3500 kg. Als houder van het rijbewijs BE mag u met een dergelijk trekkend voertuig voorts een aanhangwagen trekken met een maximum toelaatbare massa van 3500 kg. Als u het rijbewijs BE heeft behaald voor 19 januari 2013 geldt er geen maximum gewicht voor de aanhangwagen. Naast de eisen die gelden voor de bestuurder zijn er ook voertuigeisen waarmee men rekening dient te houden. Uit het kentekenregister blijkt wat het maximale trekgewicht van de camper is. De aanhangwagen mag niet meer wegen dan dit maximale trekgewicht. Ook moet u waakzaam zijn voor het overbeladen van de camper en/of de aanhangwagen. Bij het besturen van een te zwaar beladen voertuig en/of aanhanger kunnen hoge boetes worden opgelegd en kunt u gedwongen worden een deel van de lading achter te laten voordat u uw weg mag vervolgen.