Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat als mijn vlucht door problemen op de luchthaven wordt geannuleerd?

Vraag gesteld door op 15 juni 2022

Ik vertrek binnenkort op vakantie vanaf Schiphol. Wat als mijn vlucht niet doorgaat omdat de luchthaven vluchten gaat schrappen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Als een vlucht door de luchtvaartmaatschappij wordt geannuleerd, dan heb je recht op geld terug of een alternatieve vlucht. Daarnaast is er in bepaalde gevallen ook recht op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij. Dat is niet het geval als de luchtvaartmaatschappij aantoont dat er sprake is van overmacht.
Moet de luchtvaarmaatschappij annuleren op laste van de luchthaven, dan kan dat voor de luchtvaartmaatschappij overmacht opleveren. Dat is afhankelijk van de invloed die de vliegmaatschappij hierop kan uitoefenen. Is een andere vlucht beschikbaar? Dan moet deze zonder bijbetaling worden aangeboden. 

Los ticket 

Heb je een los ticket geboekt en kun je als gevolg van het schrappen van vluchten door de luchthaven niet vertrekken? Dan heb je naast de kosten voor je vliegticket misschien ook schade. Bijvoorbeeld de kosten voor het geboekte hotel waar je nu niet heen kunt, of de huurauto. Maar denk ook aan andere kosten die nu voor niets zijn gemaakt zoals vervoerskosten. Voor deze kosten kun je de vliegmaatschappij niet aanspreken. Maar als de annulering te wijten is aan wanorde op de luchthaven, dan kun je de luchthaven hiervoor wel aansprakelijk stellen. 
 

Pakketreis

Heb je een pakketreis geboekt? Als de vlucht wordt geannuleerd en de reis daardoor niet kan worden uitgevoerd, dan heb je in principe recht op een alternatief of geld terug. Bespreek met de reisorganisatie of er alternatieven zijn, zoals een andere bestemming, andere reisdata of een ander vervoermiddel (trein, eigen auto). Bijkomende schade, zoals meerkosten als je nu in een duurdere reisperiode vertrekt of vergeefs gemaakte reiskosten, kunnen voor rekening van de luchthaven komen. 

Luchthaven aanspreken

Lees hier wat je moet doen om de luchthaven aan te spreken voor je schade. Je kunt hierbij gebruik maken van onze modelbrief