Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervoer van in de lengte ondeelbare lading

Vraag gesteld door op 14 juni 2022

Lange lading. Mast 8 m. XC 70 4,7 m + Aanhanger 3,5 m incl dissel. Mag: Op autodak? Op aanhanger?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U wilt een mast met een lengte van 8 meter vervoeren. Uw auto heeft een lengte van 4.75m en de aanhanger die u tot uw beschikking heeft staan heeft een lengte van 3.75m (inclusief dissel). U wilt graag weten of en zo ja hoe u de mast van 8 meter kunt vervoeren.

Vervoeren van lading

De hoofdregel is dat lading niet verder mag uitsteken dan 1,00m achter het voertuig. Voorts mag de lading gemeten vanaf het hart van de achterste as van het voertuig nooit meer dan 5.00m uitsteken. Bij uitstekende lading moet men gebruik maken van een deugdelijke stootbalk. De lading mag aan de voorzijde in beginsel niet uitsteken en de lading mag het zicht op de verlichting en kentekenplaat niet belemmeren.

Ondeelbare lading

In de lengte ondeelbare lading mag, als dit niet op een andere wijze op of in het voertuig kan worden vervoerd, onder voorwaarden verder uitsteken dan de eerder genoemde 1.00m.

Vervoer op personenauto

In de lengte ondeelbare lading mag aan de achterzijde van een personenauto maximaal 1.00m uitsteken. Voort mag deze lading ook aan de voorzijde van de auto 1.00m uitsteken. Het vervoer van een mast van 8.00m is op een personenauto met een lengte van 4.75 derhalve niet mogelijk. De maximale lengte die op uw personenauto vervoerd kan worden is 6.75m.

Vervoer op aanhangwagen

In de lengte ondeelbare lading op een aanhangwagen mag maximaal 0.5 maal de lengte van het voertuig uitsteken met een maximum van in totaal 5.00m, gemeten vanaf het hart van de achter het hart van achterste as. Aan de voorzijde van de aanhangwagen mag de lading niet uitsteken. De u ter beschikking staande aanhangwagen heeft een lengte van 3.75m, ervan uitgaande dat de achterste as precies in het midden van de aanhanger zit, mag de mast niet op uw aanhangwagen worden vervoerd.

Conclusie

U mag de mast met een lengte van 8.00m niet vervoeren op uw auto of de u ter beschikking staande aanhangwagen. Voor het vervoer van de mast zult u een grote aanhangwagen moeten gebruiken. Let op, als u met een grote aanhangwagen gaat rijden heeft u afhankelijk van het maximum toelaatbare gewicht van het samenstel de rijbewijscategorie B+ of BE nodig. Het is ook van belang dat het voertuig de aanhanger inclusief lading kan en mag trekken. Ten slotte is het van belang om te bekijken of de combinatie nog veilig bestuurd kan worden. U kunt ook overwegen om het vervoer aan een vervoersbedrijf uit te besteden. Voor vrachtverkeer gelden afwijkende regels.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina Lading op auto's en aanhangwagens